Начало / Новини / С нов храм се сдоби Клисурският манастир „Св. Петка“

С нов храм се сдоби Клисурският манастир „Св. Петка“

Освещаване на храм в пълен чин бе извършено днес от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, Викарий на Софийския митрополит. Храмът е посветен на „Св. Въведение Богородично” и е в Клисурската Св. Обител „Св. Петка Българска”, намираща се не далеч от гр. Банкя, Софийска епархия. В св. Богослужба молитвено участие взе и Негово Светейшество Патриарх Неофит, включиха се и в св. Литургия отците от Дивотинската св. Обител „Св. Троица”, която също се намира недалеч от Банкя.

От св. Обител взеха молитвено участие, а игуменът архимандрит Пахомий и архим. Герасим, който е и Главен секретар на Св. Синод, се включиха и в отслужването на специалния чин. В св. Литургия се включиха също иконом Ангел  Ангелов,  протосингел на Софийската света митрополия, протойерей Борислав Петров, и.д. игумен на Обрадовския манастир, иконом Дамян Делов, Архиерейски наместник на Трънска духовна околия и педседател на храм „Св. св. Кирил и Методий” в гр. Костинброд.
Когато се отслужва освещаване на храм в престола, върху който ще се отслужва Св. Божествена Евхаристия се поставят и св. Мощи. Мощите, които бяха поставени в престола на църквата „Св. Въведение Богородично” бяха на св. мчк Трифон „Всеки храм е един малък спасителен кораб, който води човеците към Царството Божие“, каза в краткото си архиерейско слово Браницкия епископ Григорий, като подчерта трудностите, които съпътстват строителството на нов храм и благодатните ползи, които идват, когато все пак това благочестиво дело е завършено. Негово Светейшество Патриарх Неофит поздрави майката игумения монахиня Филотея и сестрите от светата обител за неуморния труд, който всекидневно полагат за благоустройството и разхубавяването на Св. Обител.

снимки: Мартин Митов, Софийска св. Митрополия


За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *