Начало / видео / Година и девет месеца от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил

Година и девет месеца от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил

Днес се навършват година и девет месеца от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил. По този повод Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида в престолния град за епархията – Гоце Делчев. В спомените на православните християни от страната, от Неврокопска епархия и от чужбина дядо Натанаил ще остане като ревностен монах, изпълнителен духовник, добросърдечен епископ и верен служител на Христос, както и неуморим проповедник и ревнител за Истината.

Неврокопският митрополит Натанаил се ражда на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско със светското име Илия Иванов Калайджиев. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, на Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил. На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет.
На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е неврокопски митрополит.
Митрополит Натанаил е избран за Неврокопски митрополит при все още жив наместник в епархията – изпадналия в разкол Пимен. След Всеправославния събор 1998 година Пимен се титулува „Бивший Неврокопски митрополит“, а дядо Натанаил запазва своята длъжност. 
Митрополит Натанил служи в едни от най-трудните години за Неврокопската епархия, опази я невредима и честита въпреки трудностите. След тежко и продължително боледуване от емболия в София на 16 ноември 2013 година митрополит Натанаил почина. Погребан е в присъствието хиляди духовници и миряни от целия православен свят. По негово желание поклонението се извършва в храм „Успение на Пресвета Богородица“, а тялото му е положено в гробница в двора на построената от него митрополитска сграда в град Гоце Делчев, която и сега се пълни с деца и юноши – точно както е желал и митрополит Натанаил.

За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *