Начало / видео / Година и девет месеца от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил

Година и девет месеца от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил

Днес се навършват година и девет месеца от кончината на Неврокопския митрополит Натанаил. По този повод Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида в престолния град за епархията – Гоце Делчев. В спомените на православните християни от страната, от Неврокопска епархия и от чужбина дядо Натанаил ще остане като ревностен монах, изпълнителен духовник, добросърдечен епископ и верен служител на Христос, както и неуморим проповедник и ревнител за Истината.

Неврокопският митрополит Натанаил се ражда на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско със светското име Илия Иванов Калайджиев. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, на Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил. На 10 октомври 1980 година става архимандрит. Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет.
На 25 март 1989 година е ръкоположен за титулярен епископ с титлата Крупнишки. От 24 април 1994 година е неврокопски митрополит.
Митрополит Натанаил е избран за Неврокопски митрополит при все още жив наместник в епархията – изпадналия в разкол Пимен. След Всеправославния събор 1998 година Пимен се титулува „Бивший Неврокопски митрополит“, а дядо Натанаил запазва своята длъжност. 
Митрополит Натанил служи в едни от най-трудните години за Неврокопската епархия, опази я невредима и честита въпреки трудностите. След тежко и продължително боледуване от емболия в София на 16 ноември 2013 година митрополит Натанаил почина. Погребан е в присъствието хиляди духовници и миряни от целия православен свят. По негово желание поклонението се извършва в храм „Успение на Пресвета Богородица“, а тялото му е положено в гробница в двора на построената от него митрополитска сграда в град Гоце Делчев, която и сега се пълни с деца и юноши – точно както е желал и митрополит Натанаил.

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *