Начало / статии / Църквата е отворена врата

Църквата е отворена врата

Храмът е отворена врата, казва една от новите ми познати и ме води в криптата на „Покров Богородичен”, където работи енорийският център. Там е библиотеката с религиозна литература и миничиталнята, занималнята за бебета и салонът със сцена и пиано, още не е прибрана и изложбата с икони на школата по иконопис. Там действат школа по дърворезба, библейски курс, провеждат се срещи…

Свещениците с право обобщават: откликват на нуждите на хората. В храма нещата вървят, както си е редът. В единия край правят помен, многолюдно семейство и гости са се събрали за кръщене, други записват освещаване на нов дом, чакат да им прочетат молитва, за изповед, съвет или просто палят свещи за здраве. Красноречив детайл – има свещници и за децата.

СЛУЧАЙНО е, че се запознавам с 2-годишно момченце и неговите родители, докато уверено върви под иконите. Любо и Цвети, на около 30, са се срещнали в тази църква на рожден ден на сираче, после – като доброволци при разпространяване на картички. Оженили са се тук, тук са кръстили сина си, а неотдавна са станали и кръстници на дете, с което ги е сближило доброволчеството. В случайността се оглежда тенденция – бабата и дядото на Любо, майка му и баща му са се венчали в същия храм, а малкият Йоан често играе в църковния двор с деца на приятелски семейства. И сред първите думи, които се е научил да казва, е „Бам” – звънят църковните камбани.
ЕСТЕСТВЕНО е отец Георги Янъков да разказва с желание за работата си. В „Покров Богородичен” служат трима свещеници, той е най-младият и в момента – свободен за разговор. При храма има енорийски център, организират се курсове. В 3-годишния курс по катехизис преподава дипломиран богослов, а свещеникът е „на разположение ” на курсистите за въпроси, хората искат да знаят все повече за своята вяра. От началото на октомври отецът ще работи с нови курсисти – занятия по вероучение има и към други храмове, но тук са „запазена марка” на просветна дейност. Той надали има 40 години, след служба общува с деца, социално слаби, стреми се да вдъхва надежда. Често казва, че всеки си има кръст в живота, а смисълът е не само да носи своя, ами да помага и на ближните за техния. Личи, че успява да окуражи, но и признава: неговата съпруга му помага със съвет и грижа в напрегнати дни. Тя е дипломиран богослов, обаче се занимава с интернет магазин за декорация и обзавеждане на детски стаи, задълженията й вкъщи са много, трябва да се оправя с трите им деца.
ЧУДОТВОРНО. В храм „Покров Богородичен” казват, че много неща се уреждат като по чудо – дарители помагат за поддържане на сайта, втори съдействат за подновяване на настилката в двора, трети се включват като доброволци в благотворителни акции… Например разнасят бои и други материали, после разпространяват коледните картички, изработени от ученици, а с полученото се организират екскурзии, лагери за деца от социални заведения. Сега събират средства и за позлата на олтара. Някои представи за милосърдие остават в миналото – оказало се, че събиране и даряване на дрехи не е толкова нужно, за приготвяне на храна и разпределяне на такива продукти няма условия и т.н.
МЕЧТАНОТО от различни хора е различно. Младенка Ланджева, ръководител на школата по иконопис „Захарий Зограф” към енорийския център не поставя изискване към деца и възрастни да имат художнически заложби, за да се включват в занятията. Между „големите” има архитекти, лекари, „малките” са от 7- до 18-годишни. Но многократно е виждала, че ако човек рисува с чиста душа, любов, вяра, изписваните от него икони са все по-изразителни. Доброволката Цвети пък е участвала в дейности сред сирачета, сега иска да се занимава с възрастни, да помага на немощни и самотни. Мнозина няма на кого да разчитат, казва тя, а понякога мечтае да се направи и православен дом за стари хора…
Автор: Антония Мечкова, в-к Новинар

Източник: http://novinar.bg/

За Ангел Карадаков

Виж още

Първият богослов

Евангелист Йоан Богослов бил възлюбеният ученик на Христос. Той бил син на галилейския рибар Заведей ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *