Начало / Новини / Храм „Св. Висарион Смоленски“ ще получи дарение от 40 икони

Храм „Св. Висарион Смоленски“ ще получи дарение от 40 икони

Колекция от над 40 уникални икони дарява на църквата „Св. Висарион Смоленски“ ктиторът й адвокат Тодор Батков. Дарът ще е за празника на Смолян. Това съобщи самият Батков по време на храмовия празник вчера. „Иконите ще се положат в криптата на църквата. Една от тях е сред трите най-ценни, запазени в България„, обясни Тодор Батков. И разказа, че е спасил светото изображение от брутален износ и продажба на черния пазар.

Идеята е ценната сбирка храмови икони да стане допълнителен притегателен център за още повече посетители и богомолци.
Клирици от Видинска и Пловдивска епархии участваха в литургията, водена от Белоградчишкия епископ Поликрап, викариен епископ на Видинска св. Митрополия. Църковни песнопения на хора от Пловдивската митрополия и тържествения звън на 11-те камбани допълниха празничното звучене в чест на последния български епископ в Родопите Висарион, зверски убит от турските нашественици през XVII век.
Време е да изографисаме храма, надявам се късната есен да започнем„, каза ктиторът Тодор Батков. По думите му Пловдивският митрополит Николай е дал благословията си храмът да бъде изографисан от руски майстори. Със съдействието на Руската патриаршия е посочен и екип за дейностите.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *