Начало / Коментар / Жертвата е виновна?

Жертвата е виновна?

От няколко дни си задавам постоянно въпроса – трябва ли да коментирам една потресаваща ситуация? Но днес реших – стига съм мълчала!
По официални данни изнесени от БГНЕС жертвите на сексуални престъпления са 100 000 всяка година. Но това е само статистика – много от пострадалите никога не съобщават за случилото се – може би от страх, а може би от срам. А сексуалните насилници са на улицата, на работните ни места, в домовете ни, вече и в Църквата. „Не, Църквата е за всички“, вероятно ще кажете вие. Но въпросът е „Какво място заемат в нея?”.

          Според строгата съдебна система, сексуалните насилници са по-различни, те се третират по различен начин в местата за лишаване от свобода. А тези, които са навън, точно обратното – поощряват ги. Но как? – вероятно ще се запитате вие. Ами ето така – обществото масово ги приема, защитава, че дори някои се и гордеят с тях. Но, разбира се, в нашата объркана държава е гордост да си насилник, да имаш власт и физическо и психическо надмощие над слабите. Ние, потенциалните жертви, мълчим, а виновните ги възнаграждават, давайки им власт. И то не каква да е власт, а църковна – такава, която изисква почит и уважение. Не и ли стигат на нашата Църква всички скандали, лошото отношение от страна на медиите, подигравките почти всеки път, когато изрази становище по даден въпрос? А сега отново дава повод за обвинения… Видно е че, някои хора нямат срам, но по-жалкото е, че нямат и страх от Бога.
          Всеки път, когато в държавата ни се случи подобно нещастие, типичният  български манталитет се проявява. Вместо да си зададем въпросите как се е стигнало до там и защо насилника не е наказан (особено когато става въпрос за сексуално престъпление), ние веднага питаме -„Какво е правила жертвата там?!“. Разбира се, по-лесно е да обвиним слабия, та нали той вече е достатъчно унижен, защо да не го довършим съвсем?
На всеки от Вас, който зададе подобни въпроси, ще отговоря: на насилниците не им трябва повод! Един случаен поглед или само една дума, могат да се превърнат в причина за извършване на престъпление. Повечето насилници не се интересуват от Вашите пол или възраст – за тях е важно да бъдете беззащитни в определена ситуация.
          И ако всичко казано до тук Ви звучи като клише, то е защото сте го чували толкова много пъти, че думите са загубили стойност. А сега Ви остават две неща, за да сте спокойни – може да си припомните какво е казала баба Ванга или друга видна гледачка за Вашето бъдеще или да прочетете някоя „мъдра“ мисъл на учителя Дънов, за душевно спокойствие и защита. Сега вече сте в безопасност – това няма да се случи на Вас.
 
Автор: Николина Александрова

За Ангел Карадаков

Виж още

Коренът на истинското обновяване и духовност е в свободата, в любовта и в истината

„Човек с нов духовен облик“[1] – този израз все по-често се среща в изказванията на ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *