Начало / Новини / В Пловдив ще посрещнат мощи на Св. Димитър Солунски

В Пловдив ще посрещнат мощи на Св. Димитър Солунски

В навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” – 16 юли, християните от Плавдивска епархия ще посрещнат частица от мощите свети Великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец. Мощите идват по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Светинята ще бъде донесена от архимандрит Атинагор, протосингел на Негово Високопреосвещенство митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон на 16 юли в 17.30 ч. в пловдивската катедрала „Света Богородица”, от където ще тръгне литийно шествие със светите мощи до митрополитския храм „Света Марина” . В митрополитския храм ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ. От 18 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма, който ще бъде отворен и през нощта.

На 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, от 9 часа ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия от Пловдивския митрополит Николай, митрополити – членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.
На 17 юли вечерта светите мощи на св.вмчк Димитрий Солунски Чудотворец ще бъдат отнесени обратно в епрахията, от която са донесени.

На всеки богомолец ще се подарява икона с образа на св. Димитрий Мироточиви и памук, осветени на светите мощи.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *