Начало / Новини / Св. Синод: Призоваваме държавните институции да ограничат работата в събота, неделя и на празници

Св. Синод: Призоваваме държавните институции да ограничат работата в събота, неделя и на празници

На днешното си заседание Светият Синод на БПЦ излезе със следното обръщение:

През последните години все по-често явление става трудещите се в България да работят в събота, неделя и на празници, като така се лишават от правото на почивка и личен живот – време, което е отредено да се посветят на Бога и своите близки, и да възстановят своите духовни и физически сили. Празничните дни са отредени за Господа, за богослужение в храма и молитва, за да се укрепим духовно. В тези дни отдаваме мислите си на Бога, Който е любов, на добротворство, на хората, с които Бог ни е обградил – съпрузи, деца, родители и близки.

В България е въведена петдневна работна седмица, а нормалната продължителност на работното време е до 40 часа (чл.136 КТ). Но в действителност, чрез така нареченото „сумирано отчитане на работното време” (чл. 142 КТ) много работодатели ангажират своите работници и служители в неделните и празничните дни. Считаме, че чрез тази тенденция, следвайки интересите на бизнеса, се неглижират физическото и духовното здраве на трудещите се и се накърняват пълноценните отношения с техните семейства и близки, което неминуемо се отразява пагубно както на отделните личности, така и на обществото като цяло.
„Шест дена работи и върши в тях всичките си работи; а седмият ден е събота на Господа, твоя Бог.”  – повелява четвъртата Божия заповед в израз на бащинската грижа и любов на Създателя към човека и нуждата от определен ритъм в човешкия живот. За християните денят за почивка е неделята  – деня на преславното Христово Възкресение, както и големите християнски празници.
Призоваваме държавните институции да предприемат нужните мерки практиката да се работи в тези дни бъде ограничена само до сферите и отраслите, които не позволяват прекъсване на трудовия процес и те да бъдат ясно регламентирани.

Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *