Начало / Новини / Св. Синод: Призоваваме държавните институции да ограничат работата в събота, неделя и на празници

Св. Синод: Призоваваме държавните институции да ограничат работата в събота, неделя и на празници

На днешното си заседание Светият Синод на БПЦ излезе със следното обръщение:

През последните години все по-често явление става трудещите се в България да работят в събота, неделя и на празници, като така се лишават от правото на почивка и личен живот – време, което е отредено да се посветят на Бога и своите близки, и да възстановят своите духовни и физически сили. Празничните дни са отредени за Господа, за богослужение в храма и молитва, за да се укрепим духовно. В тези дни отдаваме мислите си на Бога, Който е любов, на добротворство, на хората, с които Бог ни е обградил – съпрузи, деца, родители и близки.

В България е въведена петдневна работна седмица, а нормалната продължителност на работното време е до 40 часа (чл.136 КТ). Но в действителност, чрез така нареченото „сумирано отчитане на работното време” (чл. 142 КТ) много работодатели ангажират своите работници и служители в неделните и празничните дни. Считаме, че чрез тази тенденция, следвайки интересите на бизнеса, се неглижират физическото и духовното здраве на трудещите се и се накърняват пълноценните отношения с техните семейства и близки, което неминуемо се отразява пагубно както на отделните личности, така и на обществото като цяло.
„Шест дена работи и върши в тях всичките си работи; а седмият ден е събота на Господа, твоя Бог.”  – повелява четвъртата Божия заповед в израз на бащинската грижа и любов на Създателя към човека и нуждата от определен ритъм в човешкия живот. За християните денят за почивка е неделята  – деня на преславното Христово Възкресение, както и големите християнски празници.
Призоваваме държавните институции да предприемат нужните мерки практиката да се работи в тези дни бъде ограничена само до сферите и отраслите, които не позволяват прекъсване на трудовия процес и те да бъдат ясно регламентирани.

Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *