Начало / Новини / Патриарх Неофит се срещна с председателя на Фондация „Българска памет”

Патриарх Неофит се срещна с председателя на Фондация „Българска памет”

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие д-р Врабевски, председател на Фондация „Българска памет”. По време на срещата, в която взеха участие и Александра Карамихалева, нач. Отдел „Връзки с обществеността“ при Светия Синод и г-н Ангел Младенов – секретар при Софийска св. митрополия, д-р Врабевски благодари на Негово Светейшество за подкрепата и съпричастността по издигането на паметник на Българския цар Самуил, който  Патриарх Неофит лично освети, и събитията организирани във връзка с отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на царя. 

Като запозна Светейшия патриарх с инициативите за тържествено отбелязване на 1150-годишнината от кръщението на княз Борис-Михаил и приемането на християнството за официална религия в България, д-р Врабевски отправи покана към патриарх Неофит да оглави организационния комитет по честването на годишнината. В тази връзка бяха обсъдени конкретни въпроси свързани с предстоящото издигане на мемориал на цар Борис-Покръстител в центъра на Българската столица.
Вторият въпрос, който д-р Врабевски постави пред Негово Светейшество и бе обсъден в хода на разговора бе възможността за организирането на съвместни чествания между България и Македония на дати и личности общи за двете държави с участието на православните църкви на двете страни. 

Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод на БПЦ 


За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *