Начало / Новини / Антиохийската патриаршия прекратява всякакво общение с Йерусалимската Църква

Антиохийската патриаршия прекратява всякакво общение с Йерусалимската Църква

Приключи работата на петата сесия на Синода на Антиохийската църква. В петък, 26 юни приключи работата на петата сесия на Светия Синод на Антиохийската Православна Църква.
В резултат на заседанието, се прие обширна резолюция, обобщаваща най-важните решения, касаещи различни аспекти на духовния живот в Близкия Изток, съобщава пресслужбата на Антиохийската Патриаршия. 
Първите работни дни на Синода донесоха радостната вест на Антиохийското паство във Великобритания:

И така, духовенството избра архимандрит Силуан (Онер), доктор по богословие в Тесалонийския университет, наместник на Свето-Георгиевския Ставропигиален манастир за митрополит на Британските острови и Ирландия.
Архиепископията дълго време стояла без присъствието на своя предстоятел – до неотдавна нейните дела управлявал лично Негово Блаженство Патриарх Йоан Х.
Осъждайки мълчанието, създало се около бедствията сполетяли християните в  Близкия Изток, архиереите подчертаха необходимостта да се преодолее чрез известие на световната общност за нуждите на необлагодетелстваните сирийци и иракчани. Първите стъпки в тази област са направени непосредствено по време на заседанието. 
Четвъртък вечер, 25 юни Негово Блаженство откри Антиохийски информационен център в присъствието на стотици журналисти и йерарси от различни християнски вероизповедания. Както всички Православни Поместни църкви, Антиохийският Престол активно се готви за Всеправославния събор през 2016 година. Заедно с това, Синодът отбеляза, че някои трудности за диалога на Църквите създава конфликт на Антиохийската и Йерусалимската патриаршии, въпреки, че Вселенската Патриаршия все още е в ход на атински преговори еднозначно осъжда действията на Йерусалим, поставила архиепископ в Катар – канонична територия на Антиохия – непоследвали никакви действия по разрешаването на разногласията от страна на Вселенската Патриаршия.
Въз основа на по-рано приетите решения, Синодът на Антиохийската Църква постанови „да спре всякакво църковно общение с Йерусалимската църква до второ нареждане“. 
Последното синодално определение предизвикало широк отзвук в християнските среди на Изтока: по-специално прессекретарят на Йерусалимския Патриарх отец Иса Муслих го нарече: „странно“ и “ неслужещо за изпълнението на Христовия замисъл за църковно единство“ пишат арабските медии.
   „Йерусалимската Патриаршия все още не е получила нито един официален документ по този въпрос. В случай на истинността на намеренията на Антиохия, нашият Синод под председателството на Патриарх Теофил изследва този въпрос и предприема следните действия. Но, въпреки всевъзможните разногласия обаче, братята – християни от Изток, са длъжни да се обединят пред лицето на страшните предизвикателства на днешния ден“ заключи свещеника.

Превод: Елена Зелямова
Източник: http://www.pravoslavie.ru/ 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *