Начало / Новини / Антиохийската патриаршия прекратява всякакво общение с Йерусалимската Църква

Антиохийската патриаршия прекратява всякакво общение с Йерусалимската Църква

Приключи работата на петата сесия на Синода на Антиохийската църква. В петък, 26 юни приключи работата на петата сесия на Светия Синод на Антиохийската Православна Църква.
В резултат на заседанието, се прие обширна резолюция, обобщаваща най-важните решения, касаещи различни аспекти на духовния живот в Близкия Изток, съобщава пресслужбата на Антиохийската Патриаршия. 
Първите работни дни на Синода донесоха радостната вест на Антиохийското паство във Великобритания:

И така, духовенството избра архимандрит Силуан (Онер), доктор по богословие в Тесалонийския университет, наместник на Свето-Георгиевския Ставропигиален манастир за митрополит на Британските острови и Ирландия.
Архиепископията дълго време стояла без присъствието на своя предстоятел – до неотдавна нейните дела управлявал лично Негово Блаженство Патриарх Йоан Х.
Осъждайки мълчанието, създало се около бедствията сполетяли християните в  Близкия Изток, архиереите подчертаха необходимостта да се преодолее чрез известие на световната общност за нуждите на необлагодетелстваните сирийци и иракчани. Първите стъпки в тази област са направени непосредствено по време на заседанието. 
Четвъртък вечер, 25 юни Негово Блаженство откри Антиохийски информационен център в присъствието на стотици журналисти и йерарси от различни християнски вероизповедания. Както всички Православни Поместни църкви, Антиохийският Престол активно се готви за Всеправославния събор през 2016 година. Заедно с това, Синодът отбеляза, че някои трудности за диалога на Църквите създава конфликт на Антиохийската и Йерусалимската патриаршии, въпреки, че Вселенската Патриаршия все още е в ход на атински преговори еднозначно осъжда действията на Йерусалим, поставила архиепископ в Катар – канонична територия на Антиохия – непоследвали никакви действия по разрешаването на разногласията от страна на Вселенската Патриаршия.
Въз основа на по-рано приетите решения, Синодът на Антиохийската Църква постанови „да спре всякакво църковно общение с Йерусалимската църква до второ нареждане“. 
Последното синодално определение предизвикало широк отзвук в християнските среди на Изтока: по-специално прессекретарят на Йерусалимския Патриарх отец Иса Муслих го нарече: „странно“ и “ неслужещо за изпълнението на Христовия замисъл за църковно единство“ пишат арабските медии.
   „Йерусалимската Патриаршия все още не е получила нито един официален документ по този въпрос. В случай на истинността на намеренията на Антиохия, нашият Синод под председателството на Патриарх Теофил изследва този въпрос и предприема следните действия. Но, въпреки всевъзможните разногласия обаче, братята – християни от Изток, са длъжни да се обединят пред лицето на страшните предизвикателства на днешния ден“ заключи свещеника.

Превод: Елена Зелямова
Източник: http://www.pravoslavie.ru/ 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Патриарх Неофит: На фона на изпитанията празникът Преображение е глътка свеж въздух

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи послание по повод празника Преображение Господне. Предлагаме пълния текст ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *