Начало / Новини / Митрополит Серафим бе удостоен с отличието „Приятел на децата”

Митрополит Серафим бе удостоен с отличието „Приятел на децата”

Неврокопският митрополит Серафим бе удостоен с годишното отличие „Приятел на децата” в наградната инициатива „Златен гълъб” на младежкото сдружение „Обществен съвет по образование в Община Гоце Делчев“.
Признанието за дейността на митрополит Серафим идва след номинация от страна на родители, учители, директори на училища и детски градини, местни неправителствени организации и специалисти от сферата на образованието, както и от ръководни специалисти от Общината.

Известна е силната ангажираност на митрополит Серафим в работата с подрастващите и с младежите от Неврокопска епархия, която е приоритет в дейността му от години. Многобройни са ежегодните му срещи и беседи с децата в училища в градове и села, както и организираните обсъждания и семинари по християнски и обществени проблеми с абитуриенти и студенти.

Много активна е работата и на неделните прицърковни училища в Неврокопска епархия, в които с благословението на митрополит Серафим освен вероучение, се предлага безплатно обучение по иконопис, фолклорно и църковнославянско пеене и др. И в редица общообразователни училища в Неврокопска епархия все повече деца изучават като свободноизбираема подготовка „Религия”. Което е похвално, защото, както казва митрополит Серафим, „чрез въвеждането на децата във вярата и тяхното приобщаване към Църквата наред с обогатяването си със знания, те ще могат да се украсяват и с добродетели. Тогава човекът става по-пълноценен, става по-полезен и за себе си, но преди всичко за околните, защото обучението в православната ни вяра означава възпитание в дух на любов, на уважение, на зачитане на другия и на свобода.”

Снимки: вестник Хроника


За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *