Начало / Новини / Митрополит Серафим бе удостоен с отличието „Приятел на децата”

Митрополит Серафим бе удостоен с отличието „Приятел на децата”

Неврокопският митрополит Серафим бе удостоен с годишното отличие „Приятел на децата” в наградната инициатива „Златен гълъб” на младежкото сдружение „Обществен съвет по образование в Община Гоце Делчев“.
Признанието за дейността на митрополит Серафим идва след номинация от страна на родители, учители, директори на училища и детски градини, местни неправителствени организации и специалисти от сферата на образованието, както и от ръководни специалисти от Общината.

Известна е силната ангажираност на митрополит Серафим в работата с подрастващите и с младежите от Неврокопска епархия, която е приоритет в дейността му от години. Многобройни са ежегодните му срещи и беседи с децата в училища в градове и села, както и организираните обсъждания и семинари по християнски и обществени проблеми с абитуриенти и студенти.

Много активна е работата и на неделните прицърковни училища в Неврокопска епархия, в които с благословението на митрополит Серафим освен вероучение, се предлага безплатно обучение по иконопис, фолклорно и църковнославянско пеене и др. И в редица общообразователни училища в Неврокопска епархия все повече деца изучават като свободноизбираема подготовка „Религия”. Което е похвално, защото, както казва митрополит Серафим, „чрез въвеждането на децата във вярата и тяхното приобщаване към Църквата наред с обогатяването си със знания, те ще могат да се украсяват и с добродетели. Тогава човекът става по-пълноценен, става по-полезен и за себе си, но преди всичко за околните, защото обучението в православната ни вяра означава възпитание в дух на любов, на уважение, на зачитане на другия и на свобода.”

Снимки: вестник Хроника


За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *