Начало / Новини / in memoriam

in memoriam

На 92 години се престави в Господа дългогодишната енориашка Екатерина Кр. Александрова. Баба Катя както я знаят всички, допрели се поне за малко със Софийската духовна семинария, е родена на 1 май 1923 г. във Враца. Потомка е на бесарабски българи. Нейният съпруг е известният общественик и историк Иван Александров. От 1946 г. баба Катя е енориаш при храма в Софийската семинария, а в църковния хор, ръководен от съпругата на известния свещеник Стефан Енев, е пяла повече от 30 години. Собствени деца баба Катя не е имала, именно по тази причина тя осиновява 6 деца от дом за сираци, а освен това помага на стотици семинаристи и млади духовници. Дълбоко уважаван и почитан човек, баба Катя имаше честта да се познава с Негово Светейшество Патриарх Неофит и с митрополитите на Св. Синод, които често служеха в храма при семинарията. Някои от по-младите митрополити ги познава от времето преди да станат монаси.

Баба Катя ще остане в спомена на много хора, най-добре ще я запомнят миряните от семинарския храм, в който тя се черкуваше до последно. Обичаше св. Йоан Рилски, обичаше Семинарията и децата в нея. Един наистина духовен човек, който определено остави следа в живота на всички, които я познаваха. И въпреки че вече тя не е сред нас, всички вярват и не се отчайват, а знаят, че сега тя е при Владиката Христа, където заедно с Него ще пребивава во веки.
Бог да я прости! Вечна и блажена да бъде паметта й!

Опелото ще се извърши в храма на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” от 12:30 часа. Същия ден ще се извърши и във Враца, където ще бъде погребана баба Катя. 

Баба Катя пред мощите на св. Екатерина, положени в семинарския храм. 

С децата от храма.

На благодарствения молебен по повод 92 годишнината й.

С енориаши от храма.

С подаръците от рождения ден на 1 май. 

В семинарския храм.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *