Начало / Новини / in memoriam

in memoriam

На 92 години се престави в Господа дългогодишната енориашка Екатерина Кр. Александрова. Баба Катя както я знаят всички, допрели се поне за малко със Софийската духовна семинария, е родена на 1 май 1923 г. във Враца. Потомка е на бесарабски българи. Нейният съпруг е известният общественик и историк Иван Александров. От 1946 г. баба Катя е енориаш при храма в Софийската семинария, а в църковния хор, ръководен от съпругата на известния свещеник Стефан Енев, е пяла повече от 30 години. Собствени деца баба Катя не е имала, именно по тази причина тя осиновява 6 деца от дом за сираци, а освен това помага на стотици семинаристи и млади духовници. Дълбоко уважаван и почитан човек, баба Катя имаше честта да се познава с Негово Светейшество Патриарх Неофит и с митрополитите на Св. Синод, които често служеха в храма при семинарията. Някои от по-младите митрополити ги познава от времето преди да станат монаси.

Баба Катя ще остане в спомена на много хора, най-добре ще я запомнят миряните от семинарския храм, в който тя се черкуваше до последно. Обичаше св. Йоан Рилски, обичаше Семинарията и децата в нея. Един наистина духовен човек, който определено остави следа в живота на всички, които я познаваха. И въпреки че вече тя не е сред нас, всички вярват и не се отчайват, а знаят, че сега тя е при Владиката Христа, където заедно с Него ще пребивава во веки.
Бог да я прости! Вечна и блажена да бъде паметта й!

Опелото ще се извърши в храма на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” от 12:30 часа. Същия ден ще се извърши и във Враца, където ще бъде погребана баба Катя. 

Баба Катя пред мощите на св. Екатерина, положени в семинарския храм. 

С децата от храма.

На благодарствения молебен по повод 92 годишнината й.

С енориаши от храма.

С подаръците от рождения ден на 1 май. 

В семинарския храм.

За Ангел Карадаков

Виж още

Жителите на село Драгор събират средства за свой храм

Дарителска банкова сметка е разкрита от инициаторите за построяването на храм в пазарджишкото село Драгор, ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *