Начало / Новини / В Сърбия отбелязаха паметта на преподобния Иустин (Попович)

В Сърбия отбелязаха паметта на преподобния Иустин (Попович)

Честването беше организирано в Челийския манастир, където е погребан знаменитият подвижник.
По случай паметта на на преподобния Иустин (Попович) Челийски, в храма, посветен на св. Архангел Михаил в манастира Челие, където е погребан знаменитият сръбски старец и богослов, на 15 юни 2015 г. беше отслужена празнична литургия.
Богослужението по случай празника оглавиха епископите Западно-Американски Максим (Василевич) Бихачки и Петровацки Атанасий (Ракита), Атанасий (Йевтич), Валевски Милутин (Кнежевич) и Северно-Американският и Канадски епископ на Грузинската православна църква Сава (Инцкирвели), на които съслужиха множество свещеници, пристигнали от различни епархии на Сръбската православна църква. За това се съобщава на официалния сайт на Сръбската патриаршия.

Епископ Максим в проповедта си разказа за живота на св. Иустин и за значението на неговото богословско наследство. Към вярващите се обърнаха също и еп. Атанасий (Йевтич) и еп. Милутин (Кнежевич).

Епископ Сава (Инцкирвели) си припомни как преди 14 години като студент в Богословския факултет в Белград е получил при завършването си благословение от приснопаметния сръбски патриарх Павел, който му казал: „Вие може да завършите богословския факултет, да защитите магистратура, докторат, но ако не живеете според Евангелието, нищо не сте направили“. „Днес често си спомням тези думи“, сподели еп. Сава, който подчерта: „Сърбия беше и си остава моята втора родина“.

Превод: Биляна Гълъбова
Снимки: http://www.spc.rs/
Източник: http://www.sedmitza.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Сръбският патриарх Порфирий отправи послание срещу домашното насилие

Негово Светейшество Сръбският патриарх Порфирий отправи видео изявление против домашното насилие и насилието срещу жените.  ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *