Начало / Новини / Беседа на йеромонах Николай Сахаров се състоя в Богословския факултет

Беседа на йеромонах Николай Сахаров се състоя в Богословския факултет

В аулата на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя беседа на йеромонах д-р Николай Сахаров, племенник на знаменития и известен духовен старец Софроний Сахаров. Беседата бе осъществена с помощта на фондация Покров Богородичен.
За духовната свобода, за молитвата и за измеренията на истинското покаяние в посланията на отец Софроний; за дара на прозорливостта и за плодоносното духовно наставничество – отец Николай  сподели от личния си опит на общуването си със стареца Софроний.

След беседата той отговори и на множеството въпроси от страна на множеството християни дошли да чуят думите му. На въпросът дали се мисли по канонизация на стареца Софроний, той отговори, че това зависи от хората, които всъщност провъзгласяват светиите – от Църквата в лицето на нейния народ. Сподели също и интересната история по запознаването на стареца Софроний с великия светец Силуан Атонски. От публиката се появи въпрос: как англиканите са посрещнали стареца Софроний. Отец Николай Сахаров отговори така: „Старецът Софроний беше добре известен на духовниците в Англия. Веднъж един тамошен духовник го видял и се почудил какъв е този духовник. Отишъл при своя епископ и го попитал: „Има едни хора с черни роби и дълги бради. Те сектанти ли са някакви? Призната ли троицата?” Епископът му отговорил: „Те не са сектанти, православни са. Те са измислили Троицата””.

Предстои отец Николай да изнесе беседи и във Велико Търново и в Русе.

Снимки: Биляна Гълъбова


За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *