Начало / Новини / Родители с петиция против йогата в българското училище

Родители с петиция против йогата в българското училище

Родители организираха петиция в интернет, която е адресирана до министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев. Родителите са възмутени от пропагандата на йога ученията и йога практиките в текстовете за матурата по български език и литература за 12 клас (2014-2015 уч. г.), която  бе проведена на 20 май. Родителите казват още: „Един зрелостен изпит бележи учениците за цял живот – той остава в тяхната памет като изява на зрелостта им, оценява постигнатото от тях до този момент и в много голяма степен определя бъдещето им.

Затова зрелостният изпит сам по себе си е значимо изпитание за всеки млад човек. А Вашето ведомство натовари още повече учениците и постави множество деца в конфликт със собствената им съвест – на изпита по БЕЛ да не желаят да пишат и отговарят на въпросите от теста върху учението за йога, но да са принудени да го направят. Дали при тези обстоятелства са успели да дадат резултатите, на които са способни? И как ще им се отрази това в психически и морален план – неща, които трябва да интересуват не само нас като родители?…“

Припомняме ви, че екипът на Блог Добротолюбие се натъкна на вид религиозна пропаганда в текстове от матурата по Български език и литература. Студенти от Богословския факултет излязаха и с отворено писмо до министъра на Образованието и културата. Писмото бе копирано и до Св. Синод на БПЦ-БП.
Всеки може да подкрепи петицията като израз на своята съпричастност към съхраняването и развиването на здравите духовни традиции на българското образование и национална култура. Следва обществото ни да реагира и с оглед на това – в бъдеще да не бъде допускано залагане в матурите на тенденциозни материали, които предизвикват по отрицателен начин личната съвест на учениците или създават обществено напрежение.
Петицията може да подпишете тук.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Йоан откри новата учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

С архиерейска света литургия започна новата 2023/2024 учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *