Начало / Новини / Беседа с прот. Николай Георгиев се състоя в библиотеката на Богословския факултет

Беседа с прот. Николай Георгиев се състоя в библиотеката на Богословския факултет

За втори път студентите от Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” се срещнаха с протойерей Николай Георгиев, който има много богат опит в работа с лишените от свобода. Той е бил и свещеник в Централния софийски затвор, както и ръководител на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода, жертвите на престъпления и техните семейства.

Срещата-разговор в библиотеката на Богословския факултет започна в 11 часа и продължи повече от час и половина. Тема на беседата бе  „Пътешествието на затворника” – програма, която се провежда в България от Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода с благословението на БПЦ и в сътрудничество с Министерството на правосъдието. Отец Николай отново обясни на студентите какво представлява тази програма: курс от 8 урока върху текста на Евангелието от св. Марк, провеждани от двама доброволци на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода с малка група от по 10 затворници. Програмата стартира през 2015 г. в затворите в София, Враца и Стара Загора с планиран обхват до края на годината от 900 затворници. В края на срещата отец Николай отново подкани студентите от Богословския факултет да се включат в доброволческата акция и да разнесат словото Божие, да помогнат в проповедта на Църквата и да покажат, че са истински вярващи и на дело, а не само на думи.
Идеята е над 4000 затворници за 3 години да минат кратък библейски курс. Беседите със затворниците ще се водят по евангелието на Св. ап. Марк. Към момента като доброволни проповедници са се включили 20 души, а за да може програмата да проработи добре, се искат най-малко 200 доброволци. Доброволците ще минат и кратък курс за държание в затвора, както и кратък библейски курс, в който ще им бъде разяснено как ще могат да общуват с лишените от свобода. Доброволците, които ще се включат, ще водят осем седмичен курс от по два часа седмично. 

Част от екипа на Блог Добротолюбие също ще участва в доброволната работа за въцърковяване на лишените от свобода.
Публикация на пълната беседа очаквайте в блога в близките дни.

За да се запознаете повече с проекта, натиснете тук.
За да се запишете като доброволец, натиснете тук

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *