Начало / Новини / Да помогнем на Мулдавския манастир „Св. Петка“

Да помогнем на Мулдавския манастир „Св. Петка“

Братя и сестри, пиша този апел към вас с една голяма болка!
Мулдавският манастир “Света Петка“ е основан още през 14 век. Дълго време манастирът е бил развито духовно и книжовно средище за цяла Южна българия. Манастирът има и чисто историческо значение поради факта, че тук дълго време се е подвизавал Апостолът на българската свобода Йеродякон Игнатий – Васил Левски. За голямо съжаление на 2.10.2010 година избухна голям пожар, който изпепели до основи голяма част от манастира. Този пожар, а и други причини – липса на каквато и да е инфраструктура, различни сеизмични проблеми, тежката зима тази година, а и безхаберието на редица знайни и незнайни държавни и общински властимащи, доведоха обителта до плачевното състояние, в което се намира.

Състояние болезнено за всички хора, свързали сърцето и душата си с този манастир. За руините, останали след пожара е много тежко да се говори – може да ги видите и сами… Църквата, която иначе тогава остана незасегната, в следствие на разместване на земните пластове също се руши. Две от носещите колони на камбанарията са опасани със специални скоби, които да я предпазят от самосрутване. Стенописите на двата входа на храма са вече почти на 100 процента изгубени. За жалост усилията на игуменията на обителта – монахиня Юлита, или както и казваме майка Юлита,една изключително борбена жена, не стигат. Затова призовавам всеки, който има желание и възможност да помогне, нека го направи. С разрешение на игумения Юлита публикувам тук банковата сметка, по която се набират средства за манастира.

Автор: Борислав Плеснев
На манастира може да помогнете на по-долната банкова сметка.

НОМЕР НА БАНКОВА СМЕТКА
BG05STSA93000018494990
BIC НА БАНКА ДСК STSABGSF
ТЕЛЕФОН ЗА ВРЪЗКА С ИГУМЕНИЯ ЮЛИТА

0896086971
Така изглеждаше манастирът преди пожара.


 Така изглежда манастирът сега.


За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *