Начало / Новини / Проведе се литийно шествие с иконата на Св. Богородица в Бачковския манастир

Проведе се литийно шествие с иконата на Св. Богородица в Бачковския манастир

И тази година се проведе традиционното литийно шествие в Бачковската св. Обител. Шествието, което се извършва всеки втори ден от Възкресението Христово е с над 700-годишна традиция. Тази година на шествието бе носено копието на иконата, на Св. Богородица, тъй като обковът на оригиналната икона подлежи на реставрация в момента. 
В литийното шествие се включиха стотици вярващи и множество духовници. Шествието бе водено от Месемврийския епископ Яков и архимандрит Симон, игумен на Св. Обител. Тази икона е една то 20-те икони на Св. Богородица, за които се смята, че са рисувани по живия модел на самата Майка Божия. 

Всяка година иконата бива изнасяна от манастира, а крайната цел е Клувията на 6 км нагоре – там, където според легендата е била открита от две овчарчета през 1604 година. Силна светлина между скалите ги заслепила и когато се покатерили, открили иконата в една от каменните ниши. Там, продължава легендата, тя е била скрита от монасите, за да се спаси от турските набези и опожаряванията на манастира. 

Св. Предание разказва, че иконата е нарисувана от св. Ев. Лука, който е изографисал и първообраза на Христос, а за нея е позирала самата св. Богородица. Иконата е подарена на манастира от двама грузински монаси – Атанасий и Октамир през 1311 година. През 1819 година тя е обкована в сребърна ризница.

Снимки: Тема daily

За Ангел Карадаков

Виж още

Епархийските избиратели в Сливен избраха двамата епископи, от които Св. Синод ще избере нов Сливенски митрополит

Знеполски епископ Арсений и Мелнишки епископ Герасим са избраните от епархийските избиратели на Сливенска епархия ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *