Начало / Новини / Патриарх Неофит направи дарение на социалната кухня при столичния храм „Св. пророк Илия“

Патриарх Неофит направи дарение на социалната кухня при столичния храм „Св. пророк Илия“

Днес Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит се е срещнал с протойерей Емилиян Костадинов, председател на столичния храм „Св. Пророк Илия“, ж.к. Дружба 2. На срещата Негово Светейшество е проявил съпричастност към дейността на Социалната кухня към храм “Св. пророк Илия”, като е направил лично дарение в размер на 500 лева. Той е отправил своя архипастирски благослов както над свещенството при храма, така и над техните пасоми, а и над всички християни – и които помагат, и които получават помощ от социалната кухня. 

Припомняме, че към храм „Св. пророк Илия“ в ж.к. Дружба 2 действа социална кухня, която е инициатива на млади хора, черкуващи се в храма. Началото на това дело е поставено на 21. 11. 1999 г. и вече над 15 години социално слаби хора получават веднъж в седмицата (в неделя) топла гозба. Дейността на кухнята се осъществява с помощта на доброволци, организирани за подготовка на продукти и приготвяне на храната. Всеки, който желае да се включи в дейността на социалната кухня като доброволец или като дарител, е добре дошъл, съобщават от православното братство при храма.
Отворен остава въпросът обаче за другата социална кухня в столицата, намираща се в кв. Дървеница при храм „Св. Георги Победоносец“, която от месец април миналата година е затворена за топла храна. Кухнята продължава и сега да функционира, като се раздават само сухи храни – хляб и консерви, два пъти седмично, но както доброволците, така и духовниците се опасяват, че в най-скоро време кухнята в кв. Дървеница ще затвори и над 150 души ще останат без безплатна храна. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Перник започват проучвателска дейност, свързана с живота и делото на св. Йоан Рилски

Възпитаници на Основно училище „Иван Рилски“ в Перник започват проучвателска дейност, свързана с патрона си, ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *