Начало / Новини / Гърция: Икона на Божия Архистратиг Михаил източва миро

Гърция: Икона на Божия Архистратиг Михаил източва миро

На няколко километра от град Трикала, в сянката на свещените скали в околностите на Метеора, беше засвидетелстван потресаващ факт: дървото на свещения образ на Архангел Михаил, изписан преди 5 години от иконописеца отец Панайотис Певкис, източва капки благовонно масло, които по чудесен начин не повреждат иконата, съобщава Romfea.
Свещеникът-иконописец почувствал силен страх, когато за пръв път видял тези капки. Веднага се помолил на Бога. В началото той не разказал на никого за чудото, боейки се, че хората ще разберат неправилно, както той казва, „посланието” на Бога.

„Свещената икона на Архангел Михаил, която аз изписах – това е точно копие на иконата от Хрисолоровата школа. Работата била завършена преди 5 години. Аз бях поразен, когато в някакъв момент разбрах, че от дървото на иконата започва да тече миро. Прекръстих се, взех памуче и изтрих капките, страхувайки се да не повредят надписа. Тогава за нищо не мислех. Но маслената течност продължи да избива, издавайки миризма, подобна на маслото в кандилото. Най-интересното е, че мирото не вреди на боите на иконата – разказа отец Панайотис Певкис за вестник „Православна Истина”.
Както обясни самият иконописец, капките се появяват на различни места на иконата. „Понякога мирото излиза на лика на Архангел Михаил, друг път – на ръцете, и всеки път – в различни точки. Аз не мога да обясня това тайнствено, чудесно явление, и смятам, че то е Божие знамение. Помолих един химик да изкаже своето мнение, но той не можа да даде конкретно обяснение” – разказва той.
Отец Панайотис обясни още, че дървото, използвано за изписване на иконата, е на 200 години.
„Това е специално изсушен чинар, който не може да съдържа смола, като например борът, затова не мога да разбера как от него излиза масло” – добави отец Панайотис.
Ако мирото продължи да изтича от иконата и през следващите години, иконописецът ще се обърне за консултация към специалисти. Отец Панайотис нарича случилото се не чудо, а знамение, чрез което Господ иска да укрепи вярата на хората.

Превод от руски: Татяна Филева
Източник: www.pravoslavie.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *