Начало / Новини / Откриха уникална оловна капсула от гроба на Св. Йоан Богослов до Бургас

Откриха уникална оловна капсула от гроба на Св. Йоан Богослов до Бургас

На полуостров Форос край Бургас, Сливенска епархия археолози са открили капсула-реликварий (специален съд за съхранение на св. мощи). Учените смятат, че тази кутийка е донесена от гроба на Св. Йоан Богослов в Ефес. Капсулата е датирана и е с датировка – 6 в. Уникалното в тази находка, е че тя е първа по рода си в нашата страна, защото подобна не е откривана на родна земя. Намерената до Бургас оловна капсула-реликварий се нарежда редом до едва 43-те подобни оловни ампули в целия свят. Откритата на полуостров Форос капсула се различава от останалите, защото всички намерени до момента капсули са със сходна орнаментална украса. Намерената у нас оловна капсула е от олово, но е изработена по модела на тези, направени от глина в Ефес.

Капсулите-реликварий се харатеризират с това, че в тях са били съхранявани елей от гроба на светец, светена вода от особено почитано място и пясък от Йерусалим или от гроба на светец, както и св. Мощи.
Оловните капсули са били проивеждани в центровете за поклонници от целия православен свят, като например Йерусалим, където е Гробът Господен, Абу Мина в Египет с гроба на св. Мина, Антиохия с гроба на св. Симеон, Селевкия с гроба на св. Текла, о-в Хиос с гроба на св. Исидор, Ефес с гробовете на св. Йоан Богослов, св. Мария Магдалена и св. Тимотей.
Археолозите предполагат, че в реликвария намерен до Бургас се е съдържал чудодеен прашец от гроба на Св. Йоан Богослов, който прашец бил донесен и на полуостров Форос.

Снимка: Dnes.bg

За Ангел Карадаков

Виж още

Непосилни сметки за ток за храмове и манастири

Светият Синод поиска с декларация до Комисията по енергийно и водно регулиране църкви и манастири ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *