Начало / галерия / Митрополит Серафим: Спасението ни зависи от всеки един момент от нашия живот

Митрополит Серафим: Спасението ни зависи от всеки един момент от нашия живот

Днес, в деня за почит към великия учител на духовното подвижничество и на добродетелния живот преп. Йоан Лествичник, Неврокопският митрополит Серафим възглави неделното богослужение в енорийския храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“, гр. Петрич, Петричка духовна околия. С Неврокопския архиерей съслужиха йерей Георги Стоянов, председател на храма, йерей Христо Гущеров и дяконите Филип Михайлов и Никола Чопаков. Молитвените песнопения бяха изпълнени от митрополитския епархийски хор „Йером. Неофит Рилски“ с диригент г-н Йоанис Папахронис.

С отечески благослов към събралите се в храма миряни митрополит Серафим напомни, че Великият пост е „времето, в което Светата Църква ни призовава да пристъпим към духовен подвиг и да започнем борба с греха и със страстите, които живеят в нас, за да може всеки според мярката на своя подвиг, според силите, с които разполага, да достигне до очистване от греховете, от пороците, от страстите и да се подготвим по този начин всички за срещата със самия Господ Иисус Христос не някъде другаде, а приемайки го вътре в себе си чрез Светите Тайни, които ни се предлагат по време на св. Литургия – светите Тяло и Кръв Христови. Така, подготвяйки се с духовен подвиг и съединявайки се с Христа, ние се подготвяме, за да преживеем, а не само да отбележим или да отпразнуваме славното Христово Възкресение, но да го преживеем истински така, както са го преживели светите апостоли, света Богородица, светите жени-мироносци и всички вярващи в Иисуса Христа, виждайки Го възкръснал, общувайки с Него и виждайки го след това да се възнася в Небесата. Но това можем, само ако наистина живеем вярата си и наистина се стараем да се подвизаваме, да се очистваме от греха и да се изпълваме с добродетели според Евангелските заповеди.”
„Нашето спасение зависи от всеки един момент от нашия живот – каза Неврокопският митрополит Серафим. – Пътят към спасението е носене на кръст, то е духовна борба, то е непрекъснат подвиг – не само периодично да се подвизаваме, но винаги да бъдем бдителни, внимателни, винаги да следим себе си и да насочваме мисълта си към Бога и към изпитване на нашата съвест дали това, което вършим, мислим, говорим, е угодно Богу и какъв отговор ще Му дадем, когато се явим пред Него в последния ден на Неговия Страшен и праведен съд…

Нека бъдем внимателни, нека бъдем бдителни и да не се отказваме пред трудностите, когато искаме да вървим по тази стълбица към Царството Божие. Защото Господ изпълнява своите обещания към онези, които неотклонно вървят и следват Пътя на спасението и се борят за своето духовно усъвършенстване” – призова Неврокопският митрополит Серафим и отбеляза, че ако искаме да се преброим с врага на нашето спасение, е нужно да знаем, че самостоятелната борба е непосилна и да започнем, да продължим и да достигнем до успешен край на духовната борба или да достигнем до нашето спасение можем само чрез Божията сила и помощ, чрез напътствията на преподобните отци, чрез поученията на Светата Църква, на която Господ обещава, че портите адови няма да надделеят.

Снимки: Красимир Петров


За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *