Начало / Новини / Беседа на тема: „Благовестието в местата за лишаване от свобода“ се състоя в Богословския факултет

Беседа на тема: „Благовестието в местата за лишаване от свобода“ се състоя в Богословския факултет

Затворът е склад за човеци. Удобен склад за властимащите, защото прибират неудобните човеци там.“ Това каза в своя доклад протойерей Николай Георгиев, който днес изнесе и беседа в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. „Мястото на християните е в затвора, продължи отец Николай, ние нямаме силно присъствие в затворите, нямаме, защото Църквата се бои от заразяване с престъпност.“ На края на своя доклад отец Николай завърши с думите: „Всички имаме право на покаяние„. Встъпителни думи преди началото на доклада и на беседата каза проф. Божидар Андонов. Темата на беседата бе: „Благовестието в местата за лишаване от свобода“.

Прот. Николай разказа и за своята нова дейност, на него и на съмишлениците му, „Пътешествието на затворника“, в която дейност могат да се включат множество доброволци. Идеята е над 4000 затворници за 3 години да минат кратък библейски курс. Беседите със затворниците ще се водят по евангелието на Св. ап. Марк. Към момента са се включили 12 души, а за да може програмата да проработи добре се искат най-малко 200 доброволци. Доброволците ще минат и кратък курс за държание в затвора както и кратък библейски курс, в който ще им бъде разяснено как ще могат да общуват с лишените от свобода. Прот. Николай покани и студентите от Богословския факултет да се включат в акцията по проповядване на евангелието, на затворниците. След края на доклада последва  и вълна от въпроси за това какво прави Църквата за затворниците, каква е практиката в другите поместни православни църкви, как се отнася Църквата и към лишените от свобода непълнолетни. На беседата присъстваха студенти, преподаватели и хора, за които темата буди интерес. Доброволците, които ще се включат ще водят осем седмичен курс от по два часа седмично. 


Снимки: Тея Думанова


За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *