Начало / Новини / Семинар на учителите по „Религия“ се състоя в Богословския факултет към СУ

Семинар на учителите по „Религия“ се състоя в Богословския факултет към СУ

На 14.03  в Богословския Факултет към Софийския университет се проведе работен семинар на тема  „Съвременните технологии в обучението по религия“. Съорганизатор е РИО – София–град. Основната цел на семинара е обмяната на опит от страна на  преподаватели по Религия в средните общообразователни училища. На него присъстваха учители от различни училища в страната, студенти и преподаватели от Богословския факултет на СУ и гости.

Семинарът бе открит от г-жа Ваня Станчева, която е инспектор в РИО София-град и доц. Костадин Нушев от Богословския факултет. В него бяха споделени различни видове уроци, акцентирано бе на преподаването на интерактивна дъска. Цветана Малинова от СОУ „Христо Ботев”, с. Горна Малина сподели своя опит с интерактивните уроци и възприемчивостта на децата  в преподаването с по-атрактивни технологии. Интерес събуди и факта, че освен в училище тя преподава уроците си, с интерактивна дъска и в детската градина в селото.
Полина Спирова и Златина Каравълчева от сайта Двери БГ представиха своето ново учебно помагало, което ще е в помощ на учителите по Религия в часовете им с втори клас. Показаха презентация за помагалото, както и примерен урок по Религия. Урока, който представиха бе на тема: „Съкровището на Рилския манастир”. В семинара се включиха и още преподаватели от столичните училища. Интерес също събуди и разказа на г-жа Милена Йоцова от гр. Банкя, която преподава в 78-мо СОУ „ Христо Смирненски”, където часовете по Религия се провеждат в кабинет, изографисан с православни стенописи. Вижте какво сподели инспектор Ваня Станчева пред нашия екип:
Докато се изясни, политически статутът на предмета „Религия” в училищата, трябва  учителите , които в момента се трудят и са се трудили дълги години да завоюват своето достойно място в училищата, да имат възможността да се събират и да  обменят опит. За да бъдем максимално полезни на децата-това е основната задача на тези работни семинари. Децата трябва да  достигнат до вярата по начин, който е достъпен и близък до тях. Те са заобиколени от новите технологии, ето защо, те трябва да бъдат използвани, с мярка в учебните часове.“
Проф. Божидар Андонов – за Православен Блог Добротолюбие :
За осма поредна година организираме работен семинар. Даваме възможност на самите преподаватели по Религия, не само от София, но и от страната да споделят своя опит, а също така и хубави разработки, които да се използват от други колеги, тъй като пособията по предмета Религия са твърде оскъдни”.

Пълните интервюта може да видите в следващия брой на списание „Светодавец”. 


За Ангел Карадаков

Виж още

Семинар за дигитализацията на църковното историческо наследство

На 20 май 2024 г. от 13.00 ч. в зала 8 на Богословския факултет ще ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *