Начало / Новини / Започнаха първите великопостни богослужения

Започнаха първите великопостни богослужения

Започна благодатно време. Дойде времето на поста, молитвата и подвига. Започнаха и първите великопостни богослужения, които събират клир и народ заедно в съборна и достолепна молитва. Богослуженията за Великия пост в Софийска епархия започнаха с прочитането на Великия покаен канон на Св. Андрей Критски. Канонът е разделен на части, първата част бе прочетена от Негово Високопреосвещенство Тивериополския епископ Тихон, патриаршески викарий и председател на ПКСХП „Св. Александър Невски”.

Молитвено участие взе и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в края благослови и присъстващите богомолци. Песнопенията на Великото повечерие и Великия покаен канон бяха изпълнени от Софийския Свещенически хор с диригент прот. Кирил Попов.
Съборните богослужения ще продължат и в следващите дни. На 24 февруари (вторник) Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит ще отслужи Велико повечерие с покайния канон в  храм „Св. София“. На 25 февруари (сряда) Маркианополски еп. Константин ще отслужи същото последование в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“. На 26 февруари (четвъртък) Главният секретар на Св. Синод, Архим. Герасим ще отслужи Велико повечерие с канона на Св. Андрей Критски в храм „Св. Параскева“. На 27 февруари (петък), когато се полага да се отслужи акатист на Божията Майка Негово Светейшество патриарх Неофит ще възглави първата статия от акатиста в  катедралния храм „Св. Неделя“.
Във всички софийски храмове се отслужват Преждеосвещени литургии. Великият пост ще продължи до 11 април. На 12-ти с.м. православните християни в целия свят ще посрещнат Светлото Христово Възкресение.

Снимки: Теодор Аврамов 

За Ангел Карадаков

Виж още

Мездренски фирми помагат на Черепишкия манастир

Седем фирми от община Мездра се отзоваха на молбата, отправена от игумена на Черепишкия манастир ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *