Начало / Новини / Започнаха първите великопостни богослужения

Започнаха първите великопостни богослужения

Започна благодатно време. Дойде времето на поста, молитвата и подвига. Започнаха и първите великопостни богослужения, които събират клир и народ заедно в съборна и достолепна молитва. Богослуженията за Великия пост в Софийска епархия започнаха с прочитането на Великия покаен канон на Св. Андрей Критски. Канонът е разделен на части, първата част бе прочетена от Негово Високопреосвещенство Тивериополския епископ Тихон, патриаршески викарий и председател на ПКСХП „Св. Александър Невски”.

Молитвено участие взе и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в края благослови и присъстващите богомолци. Песнопенията на Великото повечерие и Великия покаен канон бяха изпълнени от Софийския Свещенически хор с диригент прот. Кирил Попов.
Съборните богослужения ще продължат и в следващите дни. На 24 февруари (вторник) Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит ще отслужи Велико повечерие с покайния канон в  храм „Св. София“. На 25 февруари (сряда) Маркианополски еп. Константин ще отслужи същото последование в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“. На 26 февруари (четвъртък) Главният секретар на Св. Синод, Архим. Герасим ще отслужи Велико повечерие с канона на Св. Андрей Критски в храм „Св. Параскева“. На 27 февруари (петък), когато се полага да се отслужи акатист на Божията Майка Негово Светейшество патриарх Неофит ще възглави първата статия от акатиста в  катедралния храм „Св. Неделя“.
Във всички софийски храмове се отслужват Преждеосвещени литургии. Великият пост ще продължи до 11 април. На 12-ти с.м. православните християни в целия свят ще посрещнат Светлото Христово Възкресение.

Снимки: Теодор Аврамов 

За Ангел Карадаков

Виж още

Изложба „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ ще бъде представена в Унгария

Институтът за балканистика с Център по тракология при БАН (ИБЦТ–БАН) получи покана от Българския културен ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *