Начало / Новини / В Измир за първи път от 1922 г. ще бъдат извършени богослужения за Разпети петък и Велика събота

В Измир за първи път от 1922 г. ще бъдат извършени богослужения за Разпети петък и Велика събота

Две добри новини от православната общност в турския град Измир (бивша Смирна) предшестваха началото на Великия пост.
За първи път от 1922 г. насам ще бъдат извършени богослужения за Разпети петък и Велика Събота в гръцкия православен храм в Измир, посветен на Св. Вукол, епископ Смирненски, който е бил ученик и на св. aп. Йоан Богослов.
Със съдействието на кмета на гр. Измир Азиз Коджаоглу този православен храм е възстановен от Община Измир и е осветен на 6-ти февруари 2015 г. от Вселенския патриарх Вартоломей, специално за да може в него да бъдат отслужени богослуженията за Разпети петък и Велика събота за православната общност в града.

Кметът на Ефес, пък е отправил покана към Патриарх Вартоломей да отлужи също и св. Литургия в храма на Св. Йоан Богослов на 8-ми май тази година.
След освещаването на храма, посветен на Св. Вукол, е извършено и Тайнството Св. Кръщение над дете от гръцкия град Митилини, чиито родители пожелали да кръстят детето си в Измир. То се казва Фотий-Вукол в чест на Небесния покровител на град Измир.
Освен с придобиването на свой храм, православната общност в града се поздрави и с организирането на конференция на тема: „Светците на Смирна и Йония в ранните векове на християнството”.
По време на конференцията, която се проведе в търговската палата на Измир, председателят на изпълнителния комитет на Търговско палата Екрем Демирташ подчерта необходимостта от подкрепата на всяка инициатива, насочена към укрепването на взаимното разбирателство, приятелство и взаимодействия между гръцкия и турския народ.
Конференцията бе открита от Вселенския патриарх Вартоломей, а кметът на Солун Яннис Бутарис произнесе кратка встъпителна реч. Участниците в конференцията обърнаха специално внимание на светците, чиито съдби са пряко или косвено свързани с историята на църквата в Измир и региона на Йония, а именно св. апостол и евангелист Йоан Богослов, св. мъченик Игнатий Богоносец, светителя Вукол Смирненски и др.
Бе решено също и провеждането на ежегодна подобна конференция.

Източник: http://www.pravoslavie.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Мездренски фирми помагат на Черепишкия манастир

Седем фирми от община Мездра се отзоваха на молбата, отправена от игумена на Черепишкия манастир ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *