Начало / Новини / Възраждане на Православието в Южен Судан

Възраждане на Православието в Южен Судан

По Божия милост и с благословията на Негово Блаженство Теодор II, Папа и Патриарх на Александрия и цяла Африка, митрополит Наркис (Гамох) Нубийски основа първият мисионерски център в Южен Судан – най-младата независима държава в света, дългострадаща нация, разкъсвана в продължение на 30 години от гражданска война.
Този първи мисионерски център ще бъде наречен в чест на славния апостол и евангелист Марк, основател на Александрийската Църква. Мисионерските занимания ще се помещават в Монгала, източно предградие на столицата Джуба, на 500 метра от Белия Нил.

В кратка реч, Негово Преосвещенство изрази абсолютната  любов и загриженoст от страна на Патриарха за Южен Судан, похвали малцината гърци, които са останали в района, въпреки трудностите и опасностите и пожела този ден да бъде началото на продължителен мир и обединение за Южен Судан, за да могат хората в него да просперират.
На следващия ден, 11 януари, св. Божествена Литургия бе отслужена за пръв път след 38 години в църквата “ св. Стилиян“, в центъра на Джуба от митрополит Наркис.  Всеобщо въодушевление и неизразима радост бяха заразили малкото гърци, останали в Южен Судан въпреки вражебните политически обстоятелства. Епископът се помоли 2015 година да бъде година на мир и да донесе помирение и обединение сред хората. Преди отпуста, епископът благослови и раздаде Новогодишната пита.
На 12 януари, митрополит Наркис бе приет от г-н Моисей Телър Синдвит, министър по религиозните въпроси. Митрополитът му разказа за историческото присъствие и принос на Православната Църква в региона и желанието ѝ да продължи това присъствие занапред. В отговор министърът обеща  държавата да подпомогне по всеки възможен начин много-необходимата мисия на Православната църква в страната.
В края на посещението си, на 13 януари, митрополитът посети Вау, друг град в Южен Судан, за да се срещне с няколкото православни семейства, живеещи там, да отслужи св. Божествена Литургия в църквата „св. пророк Илия „ и да извърши кръщенета на много деца.

Превод от английски: Божин Дончев

Източник: http://orthodoxmission.org


За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книга, посветена на митрополит Иларион Макариополски

От печат излезе книгата „Иларион Макариополски“ с автор Вера Бонева. Книгата е на издателство „Захари ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *