Начало / Новини / Сръбската православна Църква създаде своя телевизия

Сръбската православна Църква създаде своя телевизия

След основаването на близо петнадесет радиостанции, Сръбската православна Църква, в четвъртък, на Рождество Христово, ще започне да излъчва телевизионната програма „Храм”.

Православните вярващи ще могат да следят програмата на Телевизия „Храм” само по интернет, предават „Вечерне новости”.
Работата на телевизионната продукция „Храм” ще започне с интервю на Белградско-Карвловачкия Архиепископ и Сръбски Патриарх Ириней, който е дал благословение за излъчването на телевизионната програма на Белградско-Карловачката архиепископия.
По думите на протойерей-ставрофор Стоядин Павлович, директор на патриаршеската канцелария и отговорен редактор на телевизионната продукция, след Рождество Христово програмата ще продължи да се излъчва интензивно. Той обяви сътрудничество с електронните и печатните медии на Сърбия, Република Сръбска и Черна Гора. Телевизия „Храм” ще има и вече договорено сътрудничество с руските телевизионни канали „Союз” и „Спас” и телевизиите на архиепископията на Еладската православна Църква.
„Имаме намерение, освен църковни и обществени теми в страната и извън нея, да представяме в най-добра светлина събитията в столицата на Сърбия, отнасящи се до почти всички области, като културата, здравеопазването, просветата, образованието, и в тази връзка ще осъществим сътрудничество с всички държавни институции, за да бъдат нашите предавания колкото се може по-богати, разнообразни и интересни”, каза Стоядин Павлович.
Продукцията „Храм”, по неговите думи, ще осъществи сътрудничество и с други епархии на СПЦ в страната и извън нея.
Телевизия „Храм” е първата телевизия, но не и първата електронна медия, основана от СПЦ. Вярващите вече могат да слушат програмата на 12 местни радиостанции и една регионална станция.
На сръбските радиопредаватели с разрешение за местно излъчване Бачка епархия е присъствала вече четири пъти. По данни, изнесени в сайта на Регулаторния орган на електронните медии, те са основатели на четири местни радиостанции – Благовестник, Тавор, Славославле и Беседа.
Превод: Татяна Филева
 Източник: „Вечерне новости” – www.b92.net.

За Ангел Карадаков

Виж още

България има своя нов патриарх

След откриването, в залата на БАН, на Патриаршеския избирателен църковен събор и при вече гласувано ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *