Начало / Новини / Свещеническо ръкоположение в Неврокопска епархия

Свещеническо ръкоположение в Неврокопска епархия

В неделята преди Богоявление, Неврокопският митрополит Серафим ръкоположи в чин на свещенство дългогодишния дякон Димитър Сарадинов. Духовното тържество се състоя в храм „Св. Великомъченица Марина”, с. Илинденци, Санданска духовна околия. С Епархийския архиерей съслужиха: Свещеноиконом Георги Сарадинов, председател на храма, протойерей Георги Танчев, Архиерейски наместник на Санданска духовна околия, йереите Иван Велков и Йордан Аврамов, както и дякон Никола Чопаков.
Новопроизведеният свещеник Димитър Сарадинов завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, през 1995 г., а Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 2004 г. Ръкоположен е в чин на дякон от Неврокопския митрополит Натанаил през 2009 г. Йерей Димитър прекара 6 години в дяконско служение на Неврокопския митрополит. Своя стаж, като младши свещеник той ще изкара в гр. Гоце Делчев, а впоследствие ще бъде зачислен като духовник към Санданскита духовна околия.

Към новопроизведения свещеник, Неврокопския митрополит Серафим се обърна с бащински съвет, като каза: ”Днес Бог ни сподоби с ръкоположението на дякон Димитър Сарадинов в свещенически чин за служение на Неврокопска епархия и за радост на цялата Православна Църква и за полза и спасение, както на него  и на неговия дом и на мнозина човешки души, на които той ще бъде духовен пастир. Обични в Господа отец Димитре, в днешия ден предстои твоята огнена петдесетница и след като доста години послужи на Господа нашего Иисуса Христа в дяконския чин и имаше възможност, служейки на св. Трапеза, помагайки на архиереите и на свещениците да се докоснеш до св. Тайнства, да бъдеш близо до онова служение, към което сега пристъпваш и достатъчно време да вникнеш в дълбочината на това велико тайство свещенство, за да може пристъпвайки днес, към него да имаш пълното съзнание към Кого пристъпваш, на Кого ще служиш и как трябва да служиш.
До днес, ти помагаше само на службите, тъй като дяконът не извършва нищо сам от св. Тайнства, но чинът на дякона е за помощ на архиерея и на свещеника. От днес на нататък ще предстои ти сам да извършваш св. Тайнства, с които е овластен свещеникът, да низвеждаш Св. Дух над Св. Дарове. Да призоваваш Св. Дух и да бъдат притворявани хлябът и виното в Тяло и Кръв Христови. Ще обновяваш човеците в банята на кръщението, ще съчетаваш за брачно общуване семейства, ще приемаш изповеди и ще развързваш греховете на хората, които идват при теб. Или пък, ако се налага ще задържаш някому, за да получи изправление и изцерение на своята душа. Трябва да бъдеш във всички тези тайнства, които ще извършиш да бъдеш занапред много внимателен, защото е необходимо всичко това да става със страх Божий, необходимо е да има лична духовна подготовка и самият свещеник да пристъпва винаги със страх Божий, с голямо внимание, но разбира се и с радост и с дързновение, когато пазим съвестта си чиста към св. Трапеза да призоваваме там Св. Дух и да се причастяваме със св. Тяло и Кръв Христови.
Ще извършваш Св. Тайнство Кръщение и тези, които се кръщават чрез теб ще получават духовна полза, ще се обновяват и ще се умиват и от първородния грях, и от личните си грехове и внимавай да не останеш и ти без полза, пристъпвайки неподготвен или недостойно и към това Тайнство, както и към св. Тайнство Венчание и към всички останали св. Тайнства. Бъди внимателен с всички, които ще идват при теб за съвет, за молитва търсейки духовна подкрепа, да не би някому лекомислено да допускаш с бремето на тежки грехове и на непримирена съвест с Бога да пристъпва към Св. Тайнства. И да получи по-голямо осъждане, което е и за този, който го допуска, но внимавай и да не допусеш прекалена строгост, която може да хвърли човека в отчаяние и във вечна погибел.
Всички тези отговорности като имаш пред очите си, както чухме и днес в посланието на св. ап. Павел до Тимотей. Върши достойно делото на благовестник, защото свещеникът не е само тайноизъвршител, свещеникът е и учител на вярата и то винаги до края на своя живот – проповедник на Евангелието Христово.
В края на Св. Евхаристия бе раздадена нафората, митрополит Серафим се обърна и към хората дошли на неделната св. Литургия с тържествено слово, което публикуваме със съкращения. В словото си митрополит Серафим каза:
Обични в Господа отци, братя и сестри,
Радостта на Рождество Христово още не е отминала и дай Боже никога да не отминава в сърцето на ония, които истински вярват и следват Спасителя, а и тази радост продължава и прелива в другия празник, в чието навечерие се намираме – Богоявление или Кръщение Господне.
От явяването въобще на Христос като човек, на Синът Божий в плът сред нас човеците и преминаваме към Негово явяване в трдесетата годишнина от Неговия живот, на проповед и явяването му за начало на оново благовестие, което Той донесе на целия свят и на всички човеци.
Днес, в неделя преди Богоявление духовно се подготвяме и за настъпването на този празник, слушайки думите в евангелието от св. ев. Марк, който предава думите на Йоан Кръстител, когато  е кръщавал на Йордан, във времето когато идва да се кръсти и сам Господ Иисус Христос, за да може и Йоан Кръстителят, който е и негов предтеча, да Го покаже на всички човеци, казвайки: „Ето Агнеца Божий, който взема, върху си греха на света”. Вдъхновен от Св. Дух той изрича тези слова като преди това казва, че не Той е Христос, а той е оня, който не е достоен да се наведе и да развърже ремъка на обущата му. Той е гласът на викащия в пустинята, който вика: „Пригответе пътищата на Господа. Прави направете неговите пътеки”…
Онова, което Господ Иисус Христос ни е дал, чрез своето потапяне във водата, онова освещение на водното естество, което Бог и човек едновременно извърши потапяйки се в река Йордан, освети цялото водно естество, за да може и ние човеците потапяйки се във водата на кръщението, над която е призована благодатта на Св. Дух да има онази сила на водата на р. Йордан след потапянето на Господ Иисус Христос, за да може тази вода и тази баня на кръщението да отмие и нашите грехове. Които носим по наследие, първо от нашия праотец Адам и второ, особено онези, които във по-зряла възраст се кръщават са натрупали в живота си. Затова и Кръщението се нарича баня на обновлението, ново раждане от вода и дух. И това, което и Господ всъщност ни даде чрез Своето явяване е възможността да се погребем с Него в банята на Кръщението, да се сраспнем с Него, носейки житейския си кръст в живота си, за да можем пък и като се спогребем с Него да възкръснем заедно с Него за вечен живот и вечна радост в Неговото Царство…
Честитя на всички Новата година, желая да бъде мирна, благодатна и благословена от Бога и Господ да ни събира в единството на Вярата. Да имаме повече радостни поводи, да се умножава вярата, да се умножава и добродетелтта. Бог да помага и да устройва всичко за спасение.
Божието благословение да бъде над вас.

Така и завърши духовното тържество в храма на с. Илинденци. Свещеник Димитър Сарадинов е третият духовник ръкоположен от встъпването на Неврокопския митрополит Серафим. Преди отец Димитър, ръкоположени бяха свещеник Николай Арнаудов, енорийски свещеник в Кресна и дякон Никола Чопаков, който бе ръкоположен на 19-ти октомври също в гр. Кресна. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Преподобни Яков Цаликис. Кратки истории, поучения, свидетелства“

От печат излезе новата книга на Фондация „Наследство на Зографската св. обител“, която обръща вниманието ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *