Начало / Новини / Събор на Св. Богородица в Петрич

Събор на Св. Богородица в Петрич

 По повод празника Събор на Св. Богородица,  Св. Литургия в Катедралният храм на гр. Петрич – „Св. Успение Богородично“, бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. С Епархийския архиерей съслужиха иконом Ангел Кочев, архиерейски наместник на Петричка духовна околия, свещеник Михаил Хаджииванов и дяконите Филип Михайлов, Димитър Сарадинов и Никола Чопаков. В края на Св. Евхаристия митрополит Серафим се обърна към събралото се множество с тържествено слово (може да видите по-долу). С благодарно сърце и благодарствени слова се обърна към Неврокопския митрополит и Архиерейския наместник на Петрич – иконом Ангел Кочев, който каза, че хората с искрена благодарност посрещат Негово Високопреосвещенство в Петрич. Помоли го, в своите молитви дядо Серафим да не забравя и Петричани, като винаги се моли за доброто и просперитета на този регион от Богохранимата Неврокопска Епархия. След словата бе раздадена и нафората.  На утрешния ден – Стефановден, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим ще възглави Св. Литургия в гр. Якоруда.


Слово на Неврокопския митрополит Серафим по повод Събора на Св. Богородица

Велико е тайнството на Христовото пришествие в света и на Неговото въплъщение и въчеловечаване. Ангелът, който се яви да извести първо на пастирите за родилия се Син Божи, Спасител на света, възвести, че това е голяма радост и то радост за всички човеци – за всички онези, живели преди идването на Христос с вяра, надежда, очакване и упование в Неговото идване и спасението, което Той ще извърши, а още по-голяма радост е за всички, които са живели по времето на Христос, а и след Него, та до ден днешен и до свършека на света. Защото ние сме в това благодатно време, когато бидейки съпричастни на тази радост, ако ние сами желаем, можем да станем съпричастни на спасението, което Господ Иисус Христос дойде да извърши в света със Своето раждане, със Своя живот, със Своите страдания на Кръста, със Своята смърти и със своето Възкресение.
Днес честваме паметта на онази най-свята жена – във всички добродетели и с всичко най-свято украсена, която Господ изнамери за съвършена измежду всички човеци и избра нея, за да изпълни Своя благ промисъл и да приеме чрез нея човешкото естество от Св. Дева и Богородица Мария. 
Днешният ден е събор на Св. Богородица, защото, не само тя е била в пряка връзка със спасителното дело на Господ Иисус Христос, но и всички онези нейни сродници, които, знаем, са били с нея там, където се е родил Христос; били са заедно с нея, когато пак по известяване от Божия Ангел са се отправили в Египет, за да се спаси младенецът Христос от избиването, което Ирод предприема на всички младенци в околността на Витлеем. Всички онези близки на Св. Богородица и близки по земен, човешки род на Спасителя, на Иисуса Христа честваме днес, а именно най-напред родоначалника на този царствен род, от който произхожда Св. Богородица, – св. Пророк  и цар Давид, честваме и св. Йосиф Обручник и неговите синове – Йосиф, който е бил неин сродник и става неин съпруг, обручник, а всъщност пазител на нейното девство, на нейната чистота и е неин помощник във всички трудности и нужди, които е имала тя в живота. Всички Христови сродници заедно със Св. Богородица са днес пред нашия духовен взор. Да отправим почитта си към тях и празнувайки днес славното Христово раждане, да се вгледаме и в тези свети образи, най-святата измежду които е Св. Богородица въобще за всички времена и измежду всички човеци. 
Днешният ден ни говори, че след като Господ Иисус Христос предпочете нея, за да взаимства човешко естество, защото беше съвършена в светостта и добродетелния живот, то за да бъдем и ние духовен дом на Господ Иисус Христос, на Отца и Св. Дух заедно с Него, то и ние трябва да подражаваме на тая добродетелност, която Господ Иисус Христос чрез своите св. Заповеди ни каза, че очаква от нас. И това е всъщност пътят, по който можем наистина да достигнем състоянието да бъдем синове Божии и богове по благодат, и по този начин да бъдем съпричастни на това спасение, заради което дойде в такова крайно смирение Господ Иисус Христос. 
По молитвите на Св. Богородица, св. цар Давид, св. Йосиф Обручник и на всички техни сродници, които са били заедно и при раждането, и в трудностите при избиването на младенците, и в отглеждането на младенеца Христос, Господ да ни удостои да изживяваме с пълна радост това Негово идване в света, да ни удостои да се украсяваме с техните добродетели и да се стараем, доколкото имаме сили и възможности, дадени от Бога, да подражаваме на този свят и добродетелен живот, с който са се украсили тези св. Божи угодници, праведници. И така наистина в нас да стои Господ, да дойде у нас, да вечеря с нас, да остане до нас и ние с живота си, разбира се, да се стараем да го задържим при себе си и тук, в този свят на скърби и страдания, заедно с Христа в сърцата си да придвкусим радостта от вечния живот в Неговото Царство, радостта от избавлението, което Господ ни дава и от всички онези духовни блага, за които на човек и на ум не е идвало, и които човек няма как да опише и изрече.
Честито на всички Светлото Христово Рождество!
Пожелавам на всички наистина да бъдете дом на Господа Иисуса Христа. Божията милост да бъде с всички нас и с всички около нас! Господ да благослови и настъпващата 2015 г., да въздаде мир по целия свят и да го запази, за което ние усърдно трябва да се молим; да ни избави от бедствия, страдания и скърби, каквито през изминаващата вече 2014 г. никак не бяха малко; да ни дарува духовен разум, та да приемаме с духовна разсъдителност, с благодарност и с вяра в Неговия промисъл всичко онова, което Той ни изпраща с грижа за спасението ни, но очаква и нашето съдействие и нашата воля да склоним именно към това спасение, което Господ иска да устрои за всеки един от нас. 
Нека да е мирна, да е благословена и благодатна Новата 2015 г., още веднъж Честито Рождество Христово. Божието благословение да бъде над всички вас!


За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *