Начало / Новини / Десетки християни на молитва пред Св. Синод срещу архим. Дионисий

Десетки християни на молитва пред Св. Синод срещу архим. Дионисий

Пред Синодалната палата в момента десетки християни, свещеници и монаси пеят църковни песнопения, за да измолят от Бога  решението на Св. Синод от 28.11.14 г., за ръкоположението на архим. Дионисий, да бъде отменено. Припомняме, че на 28.11.14 г. Св. Синод на свое заседание реши архим. Дионисий да бъде ръкоположен за епископ с титлата Стобийски и това да стане на 21 декември в храм „Св. Неделя“. Предложението за епископска хиротония на о. Дионисий бе на Негово Светейшество Патриарх Неофит, обаче то не бе подкрепено от всички синодални архиерей. Не го подкрепиха: Калиник Врачански, Йоаникий Сливенски, Галактион Старозагорски, Гавриил Ловчански и  Серафим Неврокопски. След като стана ясно решението на св. Синод християни се организираха и направиха петиция (подписана от над 2000 души) и група против хиротонията на архим. Дионисий.

Те се и организираха на 9 декември да отидат пред Синодалната палата и молитвено да изпросят от Бога скандалният архимандрит да не бъде ръкоположен в епископски сан. На 9 декември започват и заседанията на Св. Синод.  Аргументите на християните и духовниците са, че архим. Дионисий не е бил достатъчно време в манастир на послушание, както и впоследствие като монах. По негова инициатива, а и с негово участие започна издигането на архонти в Българската Православна Църква. 

Появиха се обаче и защитници на архимандрит Дионисий, те също създадоха група и направиха петиция. Групата в подкрепа на архимандрита наброява повече от 1000 души, но много от тях не знаят, че са били и добавяни в нея, както излезе информация в медиите. Оказа се, че хора, които са се подписали в петицията против архимандрит Дионисий са участници и в групата, в негова подкрепа. Защитниците на архимандрита обявиха, че подготвят на 21 декември  митинг в негова подкрепа. Според информация в медиите, организаторите на митинга искат да упражняват „фейс-контрол“, за да не допуснат нежелани хора на хиротонията на о. Дионисий. Междувременно християни от Варна се организираха и направиха всенощно молитвено бдение, за да се помолят на Бог да не допусне ръкоположение на скандалния архимандрит.
Наш екип в момента е пред Св. Синод, очаквайте подробности малко по-късно през деня. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *