Начало / галерия / Митрополит Серафим: „Вярата ни трябва да има дела, за да бъде жива вяра“

Митрополит Серафим: „Вярата ни трябва да има дела, за да бъде жива вяра“

На Никулден, Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим възглави празничното богослужение в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, в гр. Петрич. В съслужение с него бяха: иконом Ангел Кочев, Архиерейски наместник на Петричка духовна околия, свещеник Йордан Георгиев, енорийски свещеник при храма, дякон Никола Чопаков и дякон Димитър Сарадинов. В края на Св. Литургия митрополит Серафим се обърна към събралото се множество с тържествено слово за св. Николай Чудотворец (може да видите по-долу). След Св. Евхаристия бе раздадена нафората, отслужен бе водосвет, благословено бе и приготвеното ястие, което се раздаде на хората за здраве.

***
Храм „Св. Николай Чудотворец“, е построен през 1868 г., този храм е и първият български такъв в гр. Петрич. Той се превръща в център на борбите на българите срещу гръцката пропаганда в града. Храм „Св. Николай“ е трикорабна, базилика.  Камбанарията на храма е построена през 1924 г. 
На 21.9.1995 г., подобно на храма „Успение Богородично“, който е катедрален храм на Петрич, и в църквата „Св. Николай Чудотворец“ възниква пожар. Скоро след това храмът е основно ремонтиран, за да може в него днес да се извършва богослужение и отново да приема енориашите си. Днес храмът приема своите енориаши в един обновен вид, към момента текът и дейности по изографисване на му.

Снимки: Красимир Петров

***

Слово на Неврокопски митрополит Серафим – произнесено на 6.12.14 г., храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, гр. Петрич.

Св. Николай Мирликийски Чудотворец е един от най-почитаните светии в Църквата, за когото възпяваме в празничния тропар, в това най-кратко песнопение, което със своето съдържание охарактеризира най-добре всеки един светец. И представлява един синтез от всички онези неща, с които Бог е прославил даден светец.  За Св. Николай пеем, че е правило на вярата, образец на кротостта и учител на въздържанието.
Тази вяра, на която е правило Св. Николай е същата тази вяра, в която би трябвало и ние днес да живеем, братя и сестри.
Именно онази вяра, която имаха Св. Апостоли, които бяха очевидци, самовидци и първи преки ученици на въплътилия се Божи Син – Господ Иисус Христос и от Него възприеха и получиха онази благодат да отидат и да просвещават целия свят, да благовестят именно тази вяра в Иисуса Христа и да учат и живеят според тази вяра всички народи.  Тази вяра имаше и Св. Николай, който живя не заедно със Св. Апостоли по време, но два, три века по-късно Св. Николай стана един от най-великите светци на Църквата от периода, когато се прекратяват гоненията и свободно започва да се изповядва вярата в Иисуса Христа, в цялата Римска империя. Това е 4 в., и всъщност той е и един от участниците в Първия Вселенски събор, който свиква св. Император Константин, за да бъде записана именно тази апостолска вяра в онзи точен и неподправен вид, в който Св. Апостоли  са я предали на своите приемници.
Св. Николай е бил винаги носител на тази вяра не само по буква, но и по дух, защото знаем, че от своята най-ранна възраст е възпитан. Закърмен е от своите родители именно в тази вяра и дори житието му свидетелства за чудесни неща още от детството му, че когато той е бил кърмаче е отказвал да се кърми или да вкусва от млякото на своята майка в дните на пост. И по този начин от житието му виждаме, че той от най-ранно възраст  се е подготвял за онова велико служение, към което Господ го призовава. Подготвил се е също така с подвиг, след като вече е пораснал и е предпочел на монашеството да посвети целия си живот. Не в грижите на земното си препитание или за своето семейство, но да живее без такива ангажименти, за да може изцяло да се посвети на Христа и на своя ближен.  Затова и Господ по  чудесен начин го посочва като такъв, който да бъде пастир на гражданите в областта, в която го избират именно в гр. Мира, в областта Ликия.
Св. Николай, братя и сестри, е живял и проповядвал вярата в Иисуса Христа, Синът Божи, Който бидейки Бог истинен от Бог истинен, както изповядваме и в този символ на Вярата, който са написали всички тези отци, 318 на брой от Първия Вселенски събор. И в същото време изповядвал Христос като истински човек, с тази разлика от всички нас, другите човеци, че няма грях. Това е било необходимо още от тогава да се подчертава, че именно в това вярваме и днес също е достатъчно необходимо да изразяваме тази наша вяра в Иисуса Христа и във всичко онова, което Св. Църква е записала като догмати, като основни истини на вярата през всички тези векове, от самото начало до седмия, включително, Вселенски събор. В които пък догмати ние трябва само да вярваме, да приемаме и да спазваме неподправени, за да можем да живеем в истините на именно тази апостолска вяра и ние тогава ще бъдем наистина част от Църквата, ще бъдем живи членове на Тялото Христово. Ако не изпълняваме тази вяра означава, че отпадаме от Църквата от вярата и се подхвърляме на вечна погибел.
Св. Николай е поборник  и именно защитник на тази вяра, защото още от самото начало, от най-ранните векове на Църквата са се появили такива лъжехристи като Арий и много други еретици, които са заблуждавали огромни части от вярващия народ, като са ги учели, че Христос не е истински човек, че Той е Бог истински, но не е бил истински човек и неговото човечество било само призрачно, привидно и по този начин са отричали дори и истинските страдания на Христос, които е претърпял за нас на кръста.
Това за някой може би изглежда малко като подробност, но всъщност това е същината на нашата вяра. Ние вярваме, че Иисус Христос се е въплътил от Дух Светии и от Дева Мария, приел цялото човешко естество, както казахме без греха, и по този начин едната личност на Иисус Христос има две естества – Божествено и човешко. Това е учението, в което две хилядолетия вярва Църквата, защото това е апостолското учение. Онова учение,  което самите Св. Апостоли са преподали на своите приемници. Това ще бъде и истинската вяра на Църквата през всички векове и във вечността. И дори и днес ако се огледаме, всички онези, които са извън Православието, именно против това учение, вървят и в своите лъжливи учения, и в своите заблуждения отричат именно тази огромна истина на нашата вяра.
Ако погледнем много от еретическите учения, всички тези секти, които днес  можем да срещнем на всякъде и евангелисти, и адвентисти, и много петдесетници и яховисти, мормони, всичко онова, което тръгнало по целия свят, за да се бори против истината. Всъщност се борят против тази истина на нашата вяра и се опитват да заблудят мнозина, че Иисус Христос не е истински Бог или пък не е истински човек и по този начин да откъснат огромно мнозинство от Тялото Христово – от Църквата. Всъщност и мнозина окултисти от нашето съвремие, които за съжаление намират много трибуни за своята изява.
Може да попадне човек и по телевизионните канали, може да попадне човек по вестниците, по улиците, по рекламите и къде ли не. Те проповядват и пропагандират своите измислени вярвания. Днес може да вярват в едно или в друго, но никога в истината. 
Заради това братя и сестри, трябва да бъдем много внимателни и да призоваваме и Св. Николай на помощ, като правило на вярата да ни напътства със своите молитви, да познаваме добре вярата си, да живеем вярата си ежедневно, ежечастно, винаги. Не само в неделя и на празник, когато отидем в Църква или пък палим свещ, но тази вяра в Иисуса Христа, в Св. Троица, във всичкото онова, на което Църквата ни учи, да бъде същината на нашия живот и тази вяра да ни подтиква към всички онези добродетели, за които е образец и Св. Николай –  Кротостта, смирението, въздържанието, милостта, любовта към ближния, защото ако нямаме тези добродетели то напразна е вярата ни и тя само ще ни послужи за осъждане. Вярата ни трябва да има дела, за да бъде жива вяра.
Така че спомняйки си днес и празнувайки паметта на Св. Николай, нека да си спомняме винаги и за неговия живот и наистина той да бъде учител на вярата и пример на всяка една добродетелност, така че, така както той и мнозина светии вървейки по този път са станали съсъди на Св. Дух още тук в този живот. Така и ние да се сподобим с тази Божия благодат и милост следвайки пътя на евангелския добродетелен живот да станем и ние обиталище на Дух Светии и да се подготвим още тук за вечния живот, за вечната радост в Царството небесно, която по молитвите на Светителя Николай, на Св. Богородица и на всички светии Бог да ни дарува, за да бъдем заедно с тези, чиято памет така тържествено честваме, а в бъдещия век, във вечността да се радваме заедно с тях пред нашия Господ Иисус  Христос.
Поздравявам всички с името на Св. Николай, с техния имен ден. Благодаря на всички, че дойдохте заедно да почетем паметта на Св. Николай  и нека, пак ще кажа, неговите молитви да ни закрилят и с неговото благословение всички да си отидем днес духовно радостни от Божия дом.
Божието благословение да бъде над вас!

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книга, посветена на митрополит Иларион Макариополски

От печат излезе книгата „Иларион Макариополски“ с автор Вера Бонева. Книгата е на издателство „Захари ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *