Начало / Новини / Академик Владета Йеротич ще изнесе лекция в Богословския Факултет

Академик Владета Йеротич ще изнесе лекция в Богословския Факултет

На 19 ноември, известният сръбски психиатър Владета Йеротич ще изнесе лекция в Аулата на Богословския Факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“. Темата на лекцията на академик Йеротич ще е: „Обожение и индивидуация. Психологията и християнството за развитието на личността.“ Темата е особено актуална днес, когато много от хората се интересуват от тайните, които крие човешката душа. Владета Йеротич идва в България по покана на фондация „Покров Богородичен“.

Освен тази лекция академик Йеротич ще представи и своята нова книга „Християнството и психологическите проблеми на човека“, книгата е издадена от изд. „Омофор“. Своите впечатления и мисли ще сподели и известният богослов и психиатър д-р Николай Михайлов.

Лекцията ще започне от 18:30 часа.


***
Академик д-р Владета Йеротич е роден през 1924 г. в гр. Белград, Сърбия. като студент той завършва Медицинския факултет и специализира невропсихиатрия и психотерапия в Швейцария, Германия и Франция, има и богословско образование. 
Проф. Йеротич има публикувани многобройни книги, студии, статии, лекции и есета в Сърбия и в чужбина, които са плод на неговата дългогодишна работа като психиатър и психотерапевт, като вярващ човек и богослов, което го нарежда сред малкото съвременни православни учени в тези области.
Едни от най-значимите му творби са: Психоанализа и култура (1974), Болест и творчество (1976), Между авторитета и свободата (1980), Невротичните явления на нашето време (1981), Неврозата като предизвикателство (1984), Даровете на нашите родители (І част 1984), Човекът и неговата идентичност (1988), Юнг между Изтока и Запада (1990), Мистичните състояния, видения и болести (1992), Даровете на нашите родители (ІІ част 1993), Психологическото и религиозното битие на човека (1994), Вяра и нация (1995), Старото и новото в християнството (1996), Християнството и психологическите проблеми на човека (1997), Индивидуализация и (или) обожение (1998), 50 въпроса и 50 отговора от християнско-психотерапевтичната практика (2000), Духовни разговори (2000), Остават само делата на любовта (2000), Мъдри като змии и незлобливи като гълъби (2001) и др.
Много популярна у нас бе неговата книга „Учението на св. Йоан Лествичник и нашето време”. В цялата си научна практическа дейност академик Йеротич се опитва да постави за разрешаване екзистенциалните проблеми на човека и да посочи начина, по който светоотеческото богословско и подвижническо предание може да помогне на съвременната психология. Той се занимава успешно с най-дълбоките измерения на човешкия духовен живот в контекста на съвременните научни постижения на философията и психологията (особено на дълбинната психология) и в светлината на религията, преживяна в условията на съвременния свят. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *