Начало / Новини / Митрополит Серафим: Животът на дядо Натанаил ще бъде извор на жива вода

Митрополит Серафим: Животът на дядо Натанаил ще бъде извор на жива вода

Измина една тъжна година от блажената кончина на Неврокопския митрополит Натанаил. 
Днес в престолния град за Неврокопска епархия – Гоце Делчев, се събраха български и чуждестранни архиереи и духовници да почетат паметта му. 
Св. Литургия и панихида бе отслужена в Храм „Св. Успение Богородично“ и бе предстоявана от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с него бяха: Епархийския архиерей Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската Св. Обител, Браницки епископ Григорий, викарий на Софийска Епархия, Драговитийски епископ Даниил, викариен епископ на митрополита на САЩ, Канада и Австралия, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод. 
Участие в св. Литургия и панихидата взеха и духовници от съседна Гърция начело с митрополита на Драма Павел. Песнопенията бяха изпълнени на български и на гръцки език от митрополитския хор „Йером. Неофит Рилски“ с диригент протопсалт Йоанис Папахронис и от гостуващи хористи.

Храмът бе изпълнен със стотици миряни от цялата Неврокопска епархия, а във всички храмове на епархията бяха отслужени и Заупокойни Литургии и панихиди в памет на митрополит Натанаил.
Митрополит Натанаил ще остане в паметта на хилядите миряни от Неврокопска епархия като грижовен духовен отец и пример за подражание с достойния си живот, монашески подвиг и митрополитско служение. 

Митрополитът на Драма Павел (гръцка архиепископия) произнесе слово, в него заяви: „Покойният митрополит Натанаил беше едно много високо и много плодовито дърво. Това дърво имаше много дълбоки корени, които му помогнаха да израсте така високо – дълбоката му вяра и любовта му към Бога.
Един от плодовете на това плодородно дърво е и неговият наследник, новият митрополит Серафим, а има и други архиерей, и други духовни чада в епархията и извън нея. И гледайки на тези плодове, ние можем да разберем колко наистина голяма е била Божията благодат, която е действала  у него.
Високопреосвещеният митрополит Натанаил разпръсна тези плодове на любовта и в Гърция и беше вероятно най-известният и най-обичаният митрополит на вашата Църква сред нашия народ. Ние сме съхранили неговия благ образ в нашите сърца и се молим непрекъснато за душата му.
Колкото за Вас, неговите духовни чада, основното, което Вие трябва да правите е да следвате точно неговия пример, да следвате дълбоката му вяра в Бога и любовта му към всички, без оглед на разликата на народ и цвят на кожата, защото всички сме Божии чада.
Само така, като следваме примера му и вие, и ние, ще можем да докажем, че вие сте неговите духовни чада в Бога, а ние сме негови духовни братя в Христа.
Молитвите, застъпничеството на стареца нека ни придружават всички! Амин!“

Обръщайки се с благодарност за споделената почит към приснопаметния архиерей Натанаил, Неврокопският митрополит Серафим отбеляза: „Ярко изпълнение в живота на дядо Натанаил имат много, много библейски и евангелски слова. Три цитата избрахме за него:
„Твой съм аз спаси ме.“ – Изцяло, денонощно, през всеки миг от живота си дядо Натанаил беше наистина Господен.
„Който иска да върви след мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си да ме последва“ – Целият му живот беше пример за носене на кръста и вървене след Христа, на което той се опитваше да научи и своите духовни чада, и всеки, който имаше контакт с него.
 „Блажени са мъртвите, които умират в Господа отсега; да! – казва Духът, нека почиват; с тях вървят делата им” – Всички сме свидетели на делата му, всички знаем, че той нямаше нищо свое и никаква собственост, имаше вярата и делата си и само с тях и с нищо друго той замина от този свят.
Животът на дядо Натанаил ще бъде извор на онази жива вода, която сам Господ Иисус Христос подава, но това става чрез нас, чрез онези, които вярват в Него и живеят по Неговите заповеди.
Господ по молитвите на нашия блажено починал старец да устройва всичко, полезно за нашето спасение! Амин!“За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *