Начало / Интереси / Проповеди / От нас зависи дали по време на жетва ще успеем да отделим житото от плевелите

От нас зависи дали по време на жетва ще успеем да отделим житото от плевелите

„Ето, давам ви власт да настъпвате
на змии и скорпии и на всяка вражеска сила;
и нищо няма да ви повреди.”
(Лук.10:19)
Господ Бог казва: „Царството небесно прилича на човек, посеял добро семе на нивата си; и когато човеците спяха, дойде врагът му и посея между житото плевели, па си отиде.” (Мат.13:24-25). Тук се усеща лек, едва доловим, повей на страх. А това е така защото човек се страхува. Поради увредената човешка природа човек е отнел възможността си да преценява вярно, нищо че още от Старите Времена „Адам стана като един от Нас да познава добро и зло.(Бит.3:22), както разкрива Господ Бог. В тази греховност човек, всеки човек – без изключение /който вярва в Спасителя; който вярва, че „Иисус е Христос, Син Божий”, който вярва, че „Словото стана плът, и живя между нас, пълно с благодат и истина.” (Иоан.1:14)/ има нещо в себе си, което в цялата тъмнина и слепота да го води безпогрешно. Това „нещо” е личната съвест. Вървяща неразделно, ръка за ръка, в дъжд и пек, със свободната човешка воля.

Чрез нея и нейното човешко разбиране и още по-погрешното нейно тълкуване човек е „свободен” да избира това или онова. Да прави избор всеки миг. Във всеки момент през своя съзнателен – или не – живот. Избира как да постъпва, когато настане време за жетва! Това време е всеки ден. Тази жетва е самият той – човекът. Тази жетва сме всички ние. От нас зависи дали ще чуем: „Враг човек е сторил това.” – че на нивата ни, тази нива, вътре в нас, са посети плевели. И то не само посети, ами дали ние сме позволили това. От нас зависи дали по време на жетва ще успеем да отделим житото от плевелите, а него да приберем в житницата си. Която житница едновременно се пречупва през призмата на егото и съвестта ни.

Изборът, а с него и възможността да сгрешим, е приблизително напълно реална, и то без изключение, ако в сърцето си не се надяваме непрестанно на Божията милост, любов и прошка! Затуй, когато преди да подхванем кое-да-е начинание, в сърцето ни е потребно да е горещата молитва към Господ Иисус Христос. Тогава ще бъдем като един от седемдесетте Негови ученици и ще чуем от Него словата: „Ето, давам ви власт да настъпвате на змии и скорпии и на всяка вражеска сила; и нищо няма да ви повреди.(Лук.10:19).
Тук е тънкият момент, където можем болезнено да се порежем от опасната наклонена плоскост, по която ще тръгнем. Точно защото имаме свободната воля. Точно защото съвестта ни нашепва правилния избор и ни показва достатъчно ясно: и кое е житото /а то е „Възлюби Господа, Бога…, и ближния си като себе си.(Лук.10:27)/, и кои са плевелите /а това са всичките ни вродени и /особено/ придобитите предразсъдъци; цялата осъдителност, с която – по човешки представи – човек човека осъжда. И с това той – човекът – влиза доброволно в грях/.
А двете заедно – и свободата да избираме, и съвестта ни /която е нашето мерило за правда/ са нивата, от която на снопове да вържем плевелите и ги изгорим. И те да отпаднат от нас, а после – и извън нас. За тях – плевелите – които са нашите страсти /както ни посочва Св. Ап. Иоан Богослов: „Защото всичко, що е в света — похотта на плътта, похотта на очите и гордостта житейска, не е от Отца, а от тоя свят.(1 Иоан.1:16), и после още – които са нашите грехове /породени от малодушния ни страх да не би някак покрай плевелите да вържем всред сноповете и житните класове/, които са и нашите бесове, Господ Бог казва: „Видях сатаната как падна от небето като светкавица.(Лук.10:18). А това се случва всеки път, когато се борим със страстите си и им надделяваме.
Но за да не треперим егоистично над всеки житен клас, да не гледаме осъдително над всяка плевел, трябва да приличаме на човек „посеял добро семе на нивата си”.
Всяко едно наше начинание бива да е подкрепено от молитвата. Само с помощта на молитвата не ще заспим, а ще сме будни. Така ни наставлява Светия Апостол Матей: „Бъдете будни, защото не знаете ни деня, ни часа, когато ще дойде Син Човеческий.(Мат.25:13). И точно защото „Всичко е голо и открито за очите на Оногова, пред Когото ние ще отговаряме.(Евр.4:13) много трябва да внимаваме през целия си съзнателен – или не – живот какви са постъпките ни спрямо Бога и спрямо ближния. Как се грижим за нивата си и дали тя ще даде добър плод – или не.
Всеки един от нас има възможност да бъде един от седемдесетте Христови ученици. Но! Поради нашата гордост, поради нашия страх и поради нашата свободна воля да правим каквото си искаме някак сме точно обратното.
Ето къде е опасността. Изборът. След което ние се възгордяваме! че сме успели. Ние сме успели. Тук на заден план като че остава Божията помощ към нас и молитвата, която сме отправили към Него – само до преди час дори. Като че забравяме, че в отклик на молитвата ни можем да кажем: „Господи, в Твое име и бесовете се покоряват нам.(Лук.10:17). Защото сме заслепени от успеха си. Гордостта ни прави слепи и тази слепота не само ни отдалечава от Господ, но при слепотата, причинена от възгордяването ние все едно се отмятаме от Бога! За което Господ Бог Иисус Христос казва: „Който се отмята от Мене, отмята се от Оногова, Който Ме е пратил.(Лук.10:16).
Това не бива да се случи! Ние не бива да допускаме да стане. И то не ще се случи, ако всеки ден отправяме молитви към Господа и Спаса нашего Иисуса Христа. Тогава ще бъдем радостни от това общение с Бога. А за да бъде радостта ни от успеха красива като докосване на цвете, след – още повече: дори по време – на начинанието непрестанно /заедно с молитвата ни/ е нужно да благодарим Господу, че не ни е изоставил. Че Е до нас.
Тогава, в Негово име, нищо няма да ни повреди.
Тогава ще можем да чуем Неговите думи, отправени лично към всеки един от нас /който вярва в Спасителя; който вярва, че Иисус е Христос/: „Обаче не се радвайте на това, че духовете ви се покоряват, а радвайте се, че имената ви са написани на небесата.(Лук.10:20).
Амин.


Автор: Христо Димитров

За Ангел Карадаков

Виж още

Слово на Св. Йоан Дамаскин за поклонението на светите икони

Тъй като някои ни порицават за това, че се покланяме и почитаме иконите на нашия ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *