Начало / галерия / Библия за незрящи получи Богословският Факултет

Библия за незрящи получи Богословският Факултет

Библиотеката на Богословския Факултет към Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ получи дарение Библия – Книгите на Св. Писание на Стар и Нов Завет, написани на брайлова азбука. Тази азбука се нарича още и тактилна система за писане и четене, използва се от хора, които не могат да виждат или виждат много слабо. Брайлово писмо се използва в книги, документи, валута и пр. По проекта за описването на Библията на Брайлово писмо се работи вече почти 14 години. Той е иницииран от Българското библейско дружество. Библията издадена на Брайлово писмо, представлява подвързани дебели бели листове с релефни точки. Тактичната система позволява на незрящите хора да могат да четат Св. Писание със същата скорост, както при хората, които могат да виждат.

В библиотеката на Богословския Факултет могат да се намерят всички библейски книги с изключение на Макавейските книги, както и посланията на Св. ап. Павел до Тимотей. Това издание само по себе си е доста ценно уточняват библиотекарите, защото така и незрящите студенти, които се обучават в БФ ще могат да четат свободно Св. Писание.

Автор на Брайловата азбука е Луи Брайл, французин по произход, който ослепява още в ранна детска възраст. На 15 годишна възраст Луи развива свой метод за писане заимствайки идеята от разработеното от войниците – „нищо писане“. Тази система се появява в началото на 19 в. През 1837 г.,  са приложени и първите цифри, а пък през 1879 г. Луи включва и музикалните ноти. Брайловите букви се изписват и на плоча с шило, като точките излизат релефни от другата страна на листа или със специална брайлова машина. Днес незрящите хора употребяващи Брайлово писмо могат да четат и от мониторите на компютрите или на други електронни пособия, използвайки специалния Брайлов дисплей.

Снимки: Ангел Карадаков

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *