Начало / Новини / Водосвет в параклис „Св. Вмчк Димитър Солунски“ – гр. Петрич

Водосвет в параклис „Св. Вмчк Димитър Солунски“ – гр. Петрич

На Димитровден по вече установена традиция в параклис „Св. Вмчк Димитър Солунски“ – гр. Петрич, бе извършен тържествен водосвет. Водоосвещението извърши иконом Ангел Кочев – архиерейски наместник на Петричка Духовна Околия. Дворът на параклиса бе изпълнен с десетки богомолци дошли да уважат празника и в едноименния храм. Песнопенията на водосвета бяха изпяти от мъжката част при смесения хор при Катедралния Храм „Св. Успение Богородично“. След водосвета иконом Ангел Кочев се обърна към дошлите миряни с пожелание дълги години да се събират на празника и под покрова на светеца от Солун. На неговите молитви да се уповават и винаги да прибягват към него в молитвен зов.
Храмът – параклис „Св. Вмчк  Димитър Солунски“ се намира в подножието на планина Беласица, на 500 м. от кв. Дълбошница, гр. Петрич. Има два обекта – местността „Кирната“ и  „Аязмото“ или наричано още „жълтата вода“, те бележат обширно пространство в религиозното съзнание на християните от Петрич. Тези две места подсказват за съществуването на стар манастир. 
Една част от стария храм „Св. Димитър“ е възстановена през 2009 г., в близост до храма са съществували пещ за хляб и фабрика за керемиди, които през 18-19 в., са изнасяли в съседна Гърция.
Аязмото „Св. Димитър“ е разположено на 50-60 м., източно от храма „Св. Вмчк Георги Победоносец“. Смята се, че „жълтата вода“, която извира от Аязмото е лековита за чернодробни и очни заболявания. Мнозина християни от Петрич редовно посещават това свято място и мнозина са получили изцеление.

Снимки: Красимир Петров


За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *