Начало / Новини / Водосвет в параклис „Св. Вмчк Димитър Солунски“ – гр. Петрич

Водосвет в параклис „Св. Вмчк Димитър Солунски“ – гр. Петрич

На Димитровден по вече установена традиция в параклис „Св. Вмчк Димитър Солунски“ – гр. Петрич, бе извършен тържествен водосвет. Водоосвещението извърши иконом Ангел Кочев – архиерейски наместник на Петричка Духовна Околия. Дворът на параклиса бе изпълнен с десетки богомолци дошли да уважат празника и в едноименния храм. Песнопенията на водосвета бяха изпяти от мъжката част при смесения хор при Катедралния Храм „Св. Успение Богородично“. След водосвета иконом Ангел Кочев се обърна към дошлите миряни с пожелание дълги години да се събират на празника и под покрова на светеца от Солун. На неговите молитви да се уповават и винаги да прибягват към него в молитвен зов.
Храмът – параклис „Св. Вмчк  Димитър Солунски“ се намира в подножието на планина Беласица, на 500 м. от кв. Дълбошница, гр. Петрич. Има два обекта – местността „Кирната“ и  „Аязмото“ или наричано още „жълтата вода“, те бележат обширно пространство в религиозното съзнание на християните от Петрич. Тези две места подсказват за съществуването на стар манастир. 
Една част от стария храм „Св. Димитър“ е възстановена през 2009 г., в близост до храма са съществували пещ за хляб и фабрика за керемиди, които през 18-19 в., са изнасяли в съседна Гърция.
Аязмото „Св. Димитър“ е разположено на 50-60 м., източно от храма „Св. Вмчк Георги Победоносец“. Смята се, че „жълтата вода“, която извира от Аязмото е лековита за чернодробни и очни заболявания. Мнозина християни от Петрич редовно посещават това свято място и мнозина са получили изцеление.

Снимки: Красимир Петров


За Ангел Карадаков

Виж още

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *