Начало / Новини / Димитровден в гр. София

Димитровден в гр. София

Със Св. Литургия бе отбелязан храмовият празник в столичната църква „Св. Димитър Солунски“ кв. Хаджи Димитър, София. Празничната Св. Литургия бе възглавена от негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит и Патриарх Български Неофит. В съслужение с Преосвещеният епископ бяха: архимандрит Герасим – главен секретар на Св. Синод, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска св. митрополия, свещеник Антоний Алексиев председател на храм „Св. Вмчк Димитър Солунски“, храмовото духовенство и свещеници от столицата. За богослужебното благолепие на храма „Св. Димитър Солунски” допринесе и смесеният хор, с диригент Лада Кантарджиева. В края на Св. Богослужение епископ Григорий се обърна към стеклото се множество с думи на радост и тържественост. Разказа житието на великия мъченик за вярата – Димитър.

 В своята проповед той подчерта и поуката от днешното литургийно Св. Евангелие, както и че истинското почитание и истинското следване на Св. Димитър е не само чрез богослужението днес, но и в подражанието на живота и вярата му в Христа Иисуса. Предаде и архипастирския благослов на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, като пожела дълги години да се срещат в благолепния и красив храм, единствен такъв в кв. Хаджи Димитър. 
След Св. Литургия беше раздадена и нафората.

Църквата „Св. Димитър Солунски“ е построена през 1922 г. При бомбардировките над София през 1944 г. е разрушена, но  през 1956 г. храмът е завършен в днешния му вид и е осветен от Българският Патриарх Кирил. Той е точно копие на храм “Св.  Димитър Солунски” в гр. Солун, Гърция. Централната част на храма е изографисана от художника Николай Шелехов през 1967 г., а страничните балкони и двата параклиса в горната част са работа на Николай Ростовцев, който ги изографисва през 1971 г. В двора на храма се намира и параклис “Св. Димитър”, който е бил направен след разрушаването на църквата по време на бомбардировките над София, и в него се е служило до построяването на новия храм. 

Снимки: Теодор Александров 


За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *