Начало / Новини / Димитровден в гр. София

Димитровден в гр. София

Със Св. Литургия бе отбелязан храмовият празник в столичната църква „Св. Димитър Солунски“ кв. Хаджи Димитър, София. Празничната Св. Литургия бе възглавена от негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит и Патриарх Български Неофит. В съслужение с Преосвещеният епископ бяха: архимандрит Герасим – главен секретар на Св. Синод, ставрофорен иконом Ангел Ангелов – протосингел на Софийска св. митрополия, свещеник Антоний Алексиев председател на храм „Св. Вмчк Димитър Солунски“, храмовото духовенство и свещеници от столицата. За богослужебното благолепие на храма „Св. Димитър Солунски” допринесе и смесеният хор, с диригент Лада Кантарджиева. В края на Св. Богослужение епископ Григорий се обърна към стеклото се множество с думи на радост и тържественост. Разказа житието на великия мъченик за вярата – Димитър.

 В своята проповед той подчерта и поуката от днешното литургийно Св. Евангелие, както и че истинското почитание и истинското следване на Св. Димитър е не само чрез богослужението днес, но и в подражанието на живота и вярата му в Христа Иисуса. Предаде и архипастирския благослов на Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, като пожела дълги години да се срещат в благолепния и красив храм, единствен такъв в кв. Хаджи Димитър. 
След Св. Литургия беше раздадена и нафората.

Църквата „Св. Димитър Солунски“ е построена през 1922 г. При бомбардировките над София през 1944 г. е разрушена, но  през 1956 г. храмът е завършен в днешния му вид и е осветен от Българският Патриарх Кирил. Той е точно копие на храм “Св.  Димитър Солунски” в гр. Солун, Гърция. Централната част на храма е изографисана от художника Николай Шелехов през 1967 г., а страничните балкони и двата параклиса в горната част са работа на Николай Ростовцев, който ги изографисва през 1971 г. В двора на храма се намира и параклис “Св. Димитър”, който е бил направен след разрушаването на църквата по време на бомбардировките над София, и в него се е служило до построяването на новия храм. 

Снимки: Теодор Александров 


За Ангел Карадаков

Виж още

България с нови храмове зад граница

През последните години България и българите, живеещи в чужбина, се сдобиха с нови храмове, пише ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *