Начало / Новини / Храмов празник и дяконско ръкоположение в гр. Кресна

Храмов празник и дяконско ръкоположение в гр. Кресна

В деня на българския покровител, молитвеник и закрилник – Св. Йоан Рилски, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим възглави богослужението в отбелязващия своя празник храм-паметник „Св. Йоан Рилски“, гр. Кресна. В съслужение с Епархийския Архиерей бяха архиерейският наместник на Санданска духовна околия свещеник Георги Танчев и енорийският свещеник от гр. Кресна Николай Арнаудов.
По време на Св. Литургия в дяконски чин бе ръкоположен Никола Чопаков, родом от с. Ключ, общ. Петрич.
Никола е роден на 11 февруари 1983 г. Още от малък има търсения за Бога и Църквата, но на зряла възраст решава да се запише в  паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, който завършва през 2013 г. с отличие.
В своята проповед митрополит Серафим поучи християните от Кресна, като изведе примера на чествания Преподобен отец Йоан Рилски с неговата истинска вяра и непоколебима надежда в Бога, и пожела дълги и усърдни години вярно служение на новоръкоположения дякон Никола.
          След края на Св. Евхаристия  бе извършен и водосвет.

          Храм-паметник „Св. Йоан Рилски“, гр. Кресна, Сандански духовна околия, е построен през 1939 г с дарения. Посветен е на загиналите воини във войните от 1912 – 1918 г. В приземния етаж на храма се намира и костницата с костите на част от загиналите войници. Иконостасът и стенописите в храма са дело на майстори от Дебърската иконописна школа и са завършени през 1939 г. 


Снимки: Светослав Костарев

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *