Начало / Новини / Храмов празник и дяконско ръкоположение в гр. Кресна

Храмов празник и дяконско ръкоположение в гр. Кресна

В деня на българския покровител, молитвеник и закрилник – Св. Йоан Рилски, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим възглави богослужението в отбелязващия своя празник храм-паметник „Св. Йоан Рилски“, гр. Кресна. В съслужение с Епархийския Архиерей бяха архиерейският наместник на Санданска духовна околия свещеник Георги Танчев и енорийският свещеник от гр. Кресна Николай Арнаудов.
По време на Св. Литургия в дяконски чин бе ръкоположен Никола Чопаков, родом от с. Ключ, общ. Петрич.
Никола е роден на 11 февруари 1983 г. Още от малък има търсения за Бога и Църквата, но на зряла възраст решава да се запише в  паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, който завършва през 2013 г. с отличие.
В своята проповед митрополит Серафим поучи християните от Кресна, като изведе примера на чествания Преподобен отец Йоан Рилски с неговата истинска вяра и непоколебима надежда в Бога, и пожела дълги и усърдни години вярно служение на новоръкоположения дякон Никола.
          След края на Св. Евхаристия  бе извършен и водосвет.

          Храм-паметник „Св. Йоан Рилски“, гр. Кресна, Сандански духовна околия, е построен през 1939 г с дарения. Посветен е на загиналите воини във войните от 1912 – 1918 г. В приземния етаж на храма се намира и костницата с костите на част от загиналите войници. Иконостасът и стенописите в храма са дело на майстори от Дебърската иконописна школа и са завършени през 1939 г. 


Снимки: Светослав Костарев

За Ангел Карадаков

Виж още

И тази година Доростолският митрополит Яков ще служи в скалните манастири в местността Канагьол

И тази година Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков ще възглави празничната света Литургия за празника ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *