Начало / Интереси / беседи / Ангелите особено предпазват малки деца.

Ангелите особено предпазват малки деца.

Старецът Паисий за децата,  за техните радости и техните трудности.
– Забелязал съм, отче, че понякога бебетата се усмихват по време на Божестваната Литургия.
– Те не правят това само по време на Божествената Литургия. Бебетата са в постоянна връзка с Бог, защото те нямат тревоги. Какво е казал Христос за малките деца? „техните Ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец Небесен.“ (Мат. 18:10).  Те са във връзка с Бог и със своя Ангел-пазител, който е с тях през цялото време. Понякога се усмихват в съня си, а понякога плачат, защото виждат всякакви неща. Понякога виждат своите Ангели и си играят с тях – ангелите ги удрят, дразнят ги, размахват им юмруците и те се смеят. Друг път пък виждат някакво изкушение и плачат.
 – Защо бебетата биват изкушавани?

– Помага им да почувстват нуждата от своята майка. Ако го нямаше този страх, нямаше да има нужда да търсят грижите и прегръдката на майката.  Бог допуска всичко, за да произлезе в крайна сметка добро.
– Помнят ли това, което виждат като бебета, когато пораснат?
– Не, забравят. Ако малко дете си спомня пътите, в които е виждало своя Ангел-пазител, може да се възгордее. Затова и, когато порастне забравя. Бог е мъдър в Своите дела.
– Тези неща след св. Кръщение ли ги виждат?
– Разбира се, че след него.
– Отче, правилно ли е за некръстено дете да отдава почит на св. мощи.
– Защо да не е? И те могат да бъдат благословени от светите мощи. Видях едно детенце днес, беше като малък ангел. Питам го: „Къде са ти крилата?“, а то не знаеше какво да отговори! В моя скит, когато дойде пролетта и дърветата разцъфтят, слагам бонбони на зелените дъбове  до портата и казвам на малките момчета, които идват: „ Хайде, момчета, откъснете бонбоните от храстите, защото ако завали ще се стопят и развалят.“ Някои от тях, които са по интелигентни, знаят, че аз съм ги сложил там и се смеят. Другите обаче наистина вярват, че са пораснали там, а трети трябва да помислят малко. Малките деца имат нужда от слънце.
– Много ли бонбони слагате, отче?
Да, разбира се. Какво мога да направя? Не давам хубави бонбони на големи, на тях им давам локум. Когато хората ми носят хубави сладки неща, аз ги запазвам за децата в училището (Атониадата).  „Виж, миналата нощ посях бонбони и шоколади и днес те се показаха.  Виждаш ли? Времето беше добро, почвата бе добре обърната, защото ти я обърна добре, и те просто се показаха ей така. Виж каква цветна градина ще направя за теб. Никога няма да има нужда да купуваме бонбони и шоколади за децата. Защо да не ги произвеждаме сами?“ (Старецът Паисий бе посял бонбони и шоколади в прясно изкопаната земя и беше сложил лилави цветове отгоре им, за да изглежда все едно, че цъфтят.)
– Отче, някои пилигрими видяха шоколадите, които посадихте в градината, понеже хартията се показваше над почвата и не знаеха какво да си мислят.  Казваха: „Някое дете трябва да ги е сложило“.
– Защо не им каза, че ги е сложило едно голямо дете?
– Отче, защо Бог дава на хората Ангел-хранител, когато може Сам да ни защитава?
– Това е специална грижа от страна на Бог. Ангелът е Божието провидение, И ние сме Му задължени заради това. Ангелите особено предпазват малки деца. И няма да повярват как става това! Веднъж две деца си играеха на улицата. Едното се прицели в другото да го удари с камък по главата. Другото не забеляза. В последния момент, явно неговият ангел привлече вниманието му върху нещо друго, то се наведе и камъкът го отмина.А друг път една майка излезе в полето с бебето си. Тя го накърми, остави го в люлката му и отиде да работи. След малко се върна да го нагледа и какво да види? Детето държеше змия и я гледаше право в нея! Когато го е кърмила, малко от млякото е останало на устните му, змията отишла да го оближле и бебето я хванало. Бог се грижи за децата.
– Отче, в такъв случай защо толкова много деца страдат от болести?

 

– Бог знае какво е най-добре за всеки от един от нас и му го дава както е нужно. Не дава на хората неща, които няма да им принесат полза. Той вижда, че е по-добре за нас да имаме някакъв дефект, недъг, отколкото да ни предпазва от такъв.
 
Превод от Английски: Божин Дончев
Източник: http://myocn.net/
Снимка: http://www.pravoslavie.ru/foto/

За Ангел Карадаков

Виж още

Мисли на Сливенския митрополит Йоаникий

Сливенският митрополит Йоаникий бе ерудит книжовник, който имаше дара да познава богатството на словото, да ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *