Начало / Интереси / беседи / Как един свещеник спря да пуши?

Как един свещеник спря да пуши?

Имаше един свещеник, който се бореше с тютюнопушенето. Всеки път, когато почти беше отказал цигарите, изпадаше в униние и отчаяние и отново се отдаваше на страстта. Много пъти и винаги по различни начини се опитваше да ги откаже, но уви винаги падаше.
Така беше докато той не се реши да отиде при стареца Порфирий за съвет и морална подкрепа. Разговаряха на различни теми. Когато обаче започнаха да говорят за семейната ситуация на свещеника и за дрязгите, които имаше със  презвитерата си, стареца Порфирий му откри от къде идват тези дрязги. Старецът му каза, че всичко това произлизало от факта, че този духовник пушел. „Когато ще спреш да пушиш, му казал той, ще видиш че жена ти ще те обикне повече и че вашите неразбирания ще изчезнат. Аз ще се моля за теб и с Божията помощ вярвам, че ще спреш да пушиш. Хвърли сега през прозореца пакета цигари, който стискаш в ръката си“.

Свещеникът се смири, стисна зъби, хвърли цигарите през прозореца и реши оттук нататък повече да не се докосне до цигара. С годините той успя и това без да среща никакви затруднения по пътя си, за разлика от миналите пъти.
Колкото до старецът Порфирий, когато завърши разказа си, извика една сестра (монахиня бел. р.), и й каза да повика един свещеник, който чакал вън с жена си. За наше учудване, това беше духовникът, за който току-що ни беше разказал старецът. А ние току-що бяхме чули всичко за него от устата на стареца Порфирий, за всички дрязги, който обитаваха в тяхната връзка, за всичките им проблеми и пр.
След това, старецът ни разказа за един друг случай, в който препоръчал на едно от духовните си чеда друг метод, чрез който да спре да пуши: да не спира внезапно, а да спира  с дни.
Когато го попитахме защо, на един заръчал едно а на друг друго, той ни отговори че за всеки човек важат различни правила, може единия да не може да понесе това, което другия би могъл да изтърпи, единия да може да изтърпи едно, друг друго.
Превод от Френски: Георги Германов

Из : Anthologie de conseils – Père Porphyre, L’Âge d’homme 

За Ангел Карадаков

Виж още

Божието лозе и злите лозари

Притчата, която чухте днес при четенето на литургийното св. евангелие, се отличава от всички други ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *