Начало / чудеса / Изцелението на послушницата

Изцелението на послушницата

Сред безбройните чудеса, извършени по благодатта и милостта на Божията Майка „Малеви“, едно от най-необикновените било изцелението на послушница Вероника. Това чудо станало в манастира на свети Йоан Богослов в селището Папагу.
Вероника била болна от рак. Неведнъж била хоспитализирана в градската болница във Вула. Но последния път тя се върнала в манастира с парализирани ръце и крака, за да умре тук спокойно.
Монахините решили да я пострижат във велика схима в сряда – 8 март 1970 г., за да отиде при Господа като монахиня. Но лекарят не бил убеден, че Вероника ще доживее до деня на своето пострижение, и затова решили да извършат пострижението без отлагане, още първата неделя, 5 март, на вечернята.

Трябвало да я пренесат в храма в кресло. Една жена й приготвила монашеската схима и прикрепила към нея памуче, натопено в миро от Малеви.
Четвъртък, петък и събота болната прекарала в мълчание. Вечерта Вероника помолила да й направят обезболяваща инжекция, която й донесла облекчение, и заспала.
В съня си в един момент послушницата ясно чула чукане на вратата.
          Кой е там? – с нескрито недоволство едва чуто промълвила тя. – Не ми дават покой!
И изведнъж видяла, че вратата се отваря и в стаята влизат трима души: една Госпожа с величествен вид, владиката и още един виден човек, облечен в хитон.
          Ти, разбира се, се питаш кои сме ние и откъде сме? Аз съм дошла при теб от Малевийската обител. Високопреосвещеният е от вашите места и живее в Егина. (Възможно е това да е бил свети Нектарий.) От тези места е и любимият ученик на нашия Господ, който е ваш застъпник и живее тук. (Най-вероятно това бил свети Йоан Богослов.) Имах намерение да те посетя след няколко дни, но си помислех, че е по-добре да дойда тази вечер, нали утре ти ще станеш монахиня?! Аз ще ти помогна да станеш, ще те укрепя дотолкова, че да можеш да изпълниш всички свои обети, а постепенно и подвизите.
          Аз, Госпожо моя – отговорила Вероника – не мога да стана на крака и дори да помръдна от мястото си! При мен ежедневно идват две-три сестри, за да ме вдигнат.
          Вярваш ли в силата Божия? – попитала величествената Жена.
          Вярвам!
          Непосилното за хората е посилно за Бога!
Тя взела намиращата се в килията икона на Пресвета Богородица „Малеви”, дала я на послушницата и казала:
          Ето, вземи я, за да разбереш коя съм Аз!
Болната погледнала към иконата и възкликнала:
          Пресвета Дево, това Ти ли си?!
Богородица тихо й се усмихнала и изчезнала заедно със Своите спътници. А послушницата се изцелила.
Първа узнала за чудото майка Нектария, която помагала на Вероника. Тя веднага изтичала да извести за това на всички в храма, тъй като било време за повечерието. Скръбта на сестрите от обителта се превърнала в радост. Последвали камбанен звън, сълзи на радост, славословие, акатисти на Богородица и лития.
Вечерта на другия ден, в присъствието на множество народ, какъвто досега никой не бил виждал в манастира, се състояло монашеско пострижение. Вероника, на която дали новото име Магдалина, вече не седяла парализирана в креслото, а твърдо стояла на краката си съвършено здрава.
Превод: Татяна Филева

Източник: www.agioritikovima.gr.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

За едно чудо на св. Порфирий Кавсокаливит

През пролетта на 1995 г. Елени Констандулаки от Ханя (о. Крит), завършила Белградския богословски факултет, ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *