Начало / За Вярата / духовни полета / Като получил спасение, младежът станал монах

Като получил спасение, младежът станал монах

Един старец бил задържан за убийство. По време на разпита, придружен според александрийските закони с мъчения, той заявил, че имал съучастник в убийството. Този, когото посочвал старецът, бил 12-годишен юноша. И единият, и другият били подложени на големи мъчения. Старецът продължавал да държи на своето: „Ти беше с мен при извършване на убийството“. Младежът нямало какво да признае. Той не участвал в убийството и не бил заедно с убиеца. След много изтезания и двамата били осъдени на обесване. Отвели ги на 5 мили от града, на обичайното място на обесването. На една стадия от града се намирали развалини от храма на Крон (Сатурн). След пристигането на мястото на наказанието, тълпата и войниците пожелали пръв да бъде обесен 12-годишния младеж. Хвърлил се в краката на войниците, младежа крещял: „Заради Господа сторете ми милост, обесете ме с лице към изток, та да гледам на там, когато вися.“
– Защо? – запитали го войниците.
– Ох, милостиви господари, не са се минали седем месеца, откак се удостоих със св. Кръщение.

Това признание затрогнало до сълзи войниците. В това време старецът, разтреперен от злоба, силно викал:
– заради Серапис, обесете ме с лице към Крон!
Войниците, като чули това богохулство, оставили младежа и първо обесили стареца. В този момент пристигнал конник, изпратен от наместника на Египет.
– Не е заповядано младежа да бъде наказан. Върнете го обратно!
Войниците и народът се зарадвали извънредно много на това и, като се върнали с младежа, представили го в съдилището, където той бил освободен от императорския наместник. Получил неочаквано спасение, младежът станал монах.

Из „Духовни полета“.

За Ангел Карадаков

Виж още

И космите на главата ви са преброени

„А вам и космите на главата са всички преброени“ (Мат. 10:30). И космите на главата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *