Начало / Новини / 32 години от смъртта на Отец Серафим Роуз

32 години от смъртта на Отец Серафим Роуз

Йеромонах Серафим Роуз се ражда на 12 август 1934 г. в Сан-Диего Калифорния. Светското му име е Юджийн Роуз. Семейството му е обикновенно средностатистическо семейство, по религиозни убеждения са протестанти. През 1952 г. бъдещият йеромонах е приет в колеж. През 1956 г. Юджийн Роуз завършва колежа и постъпва в Акадамия по изучаване на Азиатската култура в Сан Франциско. Курсовете в академията по изучаване на Азия му дали възможност да се запознае в дълбочина с  различните духовни занимания като индуизъм, будизъм, юдаизъм, суфизъм и др. След дълги изпитания Юджийн Роуз решил да прекрачи прага на Православния Храм и така през 1962 г. станал православен християнин. Отец Серафим се запознал и с епископ Йоан Максимович, който впоследствие бил канонизиран за светец. 


През 1970 г. Юджийн Роуз бил постриган в монашество с името Серафим, в чест на Св. Серафим Саровски. Благодарение на усилената молитва и благословения труд отец Серафим придобил голям духовен опит, който впоследствие се и видял в неговите трудове. През  1977 г.  отец Серафим е ръкоположен в чин йеромонах, но само 7 години по-късно на 2 септември той се преставя в Господа. 
Отец Серафим ще остане в историята на Св. Църква като един от най-благодатните и верни на Христовата Истина следовници и проповедници. Написва множество книги, които оказали огромно влияние за развитието на Св. Православие в цяла северна Америка, православието, което днес и в Сащ, и в Канада, и в Мексико изповядват хиляди човеци. Днес йеромонах Серафим е заедно със своя покровител Св. Серафим, както и с св. Йоан, с който лично се е познавал.
Нека 32 години след неговата кончина отново да кажем: Бог да прости Йеромонах Серафим Роуз.

За Ангел Карадаков

Виж още

От 1 юни Св. Гора започва да посреща поклонници

От 1 юни Св. Гора – Атон започва да посреща поклонници, решиха от Св. Кинотис. ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *