Начало / Новини / Архиерейско богослужение по повод празника на манастира „Св. Богородица Спилеотиса“

Архиерейско богослужение по повод празника на манастира „Св. Богородица Спилеотиса“

На 31 август Православната Църква  възпоменава полагането на Честния Пояс на Св. Богородица.
По стара местна традиция християни от близо и далеч се събират в китния и много древен манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ край гр. Мелник. Тази година обаче поради ремонтни дейности, непозволяващи отлужване на св. Божествена Литургия, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим отслужи св. Тайнство Евхаристия в храм „Св. Антоний Велики“ в гр. Мелник. Храмът, построен през  1765 г., е един от множеството храмове, показващи голямата духовна висота на някогашния гр. Мелник, който освен търговско, е бил и духовно средище. От местните хора църквата се нарича „Свети Андон” и е единственият храм в България, който носи името на Св. Антоний. Сред християните от Неврокопско този храм е известен и с чудодействието на иконите си, които дарявали изцеление на страдащи от душевни болести, които идвали с вяра и молитва за спасение.

Богослужението в храма оглави ЕпархийскиятАрхиерей. Той съслужи със свещеници от Санданска духовна околия.  В края на св. Божествена Литургия митрополит Серафим разказа историята на пояса на Св. Богородица, за неговото пребиваване в манастира на „Св. Богородица Спилеотиса“ и за радостта от това, че поясът на Майката Божия е пребивавал и в българските земи, в пределите на Неврокопска епархия. 
След края на Св. Литургия бе извършен и водосвет. След като водата бе осветена, Негово Високопреосвещенство митрополит Серафим отново поздрави благочестивите християни, дошли, за да участват молитвено в св. Лутиргия. Осветени бяха и хлябовете донесени от християните.
Манастирът „Св. Богородица Спилеотиса“ е известен сред местното население като „Св. Зона“. Основан е от деспот Алексий Слав в далечното начало на XIII век, и получава статут на „царски“ манастир през 1220 г. По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон. Разрушаван е три пъти и три пъти е възстановяван. Местното предание разказва, че тук за кратко е пребивавал и честният пояс на св. Богородица за това и до днес на празника „Полагане честния пояс на св. Богородица“ в манастира се раздават дълги червени конци, символизиращи нейния пояс. Християните ги взимат за благословение на семействата си. Снимки: Красимир Петров

За Ангел Карадаков

Виж още

„Църквата на дяконисите“ – Една от най-ранните християнски базилики в Светите земи

Нова църква, открита наскоро в Светите земи, се определя като една от най-ранните и най-големи ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *