Начало / Интереси / беседи / Що е покаяние?

Що е покаяние?

Не трябва да осъждаме себе си, да хленчим, да се оплакваме и да си „посипваме главите с пепел”, въпреки че, като преход към покаянието, и това има смисъл.
Покаянието за църковния човек е състояние на непрестанно очистване, промяна на мисленето[1], възрастване в Божествената Любов, която ни подбужда непрестанно да стопяваме греховните окови на душата.
Покаяние е да установим, че сме се отдалечили от пътя към Бога. Потребност и носталгия да се върнем при Бога. Носталгия по красотата на общуването с Христос, желание да променим съдържанието на своето битие. Грехът е отстъпление от самите себе си.
Угризението на съвестта не е покаяние, а виждане, че сме постъпили погрешно. Необходимо е да продължим, за да достигнем до покаяние. Угризението често води до отчаяние, което говори за недостиг на вяра (доверие) към Бога.

Покаянието е възкресяване на нашето желание и копнеж по неразривно единство с Бога. Възкресяване на Божия лик в нас. Човекът е същество, създадено за отношения на Любов с Бога и с другия човек.
 
Автор: Митр. Порфирий (Перич), Загребачко-Люблянски
 Превод: Татяна Филева
Източник: www.pouke.org.

 


[1] Сръбската дума преумлење е буквален превод на гръцкото μετἀνοια – покаяние, т. е. „промяна на ума”. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Доближаване до тайнствата

Обяснявайки, доколкото ни е по силите, християнските тайнства – т.е. тези видими и частично материални ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *