Начало / катехизис / Богородичният пост

Богородичният пост

Този пост е утвърден на УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО. (15. VIII) Това е най-големият Богородичен празник на православните християни. Историческите данни сочат, че е въведен сравнително късно, имайки предвид другите три поста. В началото е бил разделен на две – постили за ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ, който е бил първият и е продължавал в рамките на пет дни. Той започвал на 1. VIII и завършвал на 5. VIII. На празника е разрешавало месо. По сведения на Свети Атанасий Велики автократът Леон-Философ забранил яденето на месо на Преображение Господне и свързал двата поста като утвърдил на празника Преображение да се приеме само риба. Празникът УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО се появил най-напред на Изток, по исторически данни – в Палестина, началото на V век.

Автократът Маврикиос (582-682) със заповед въвел да се празнува УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО на 15. VIII в цялата Византийска империа. Малко по-късно започнали да го празнуват и на Запад. С течение на времето се отдава такова голямо значение на този свят ден и той се счита за най-хубавия Богородичен празник.

Как трябва да постим?
Постът има строг характер. Това се обяснява с голямата любов и почит,която отдават православните християни към Светата Майка Богородица. Този пост има строгостта на Великия пост. Разрешава се олио и вино само в събота и неделя. На празника ПРЕОБРАЖЕНИЕ се разрешава риба и в дните сряда и петък. Ако УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО се падне в сряда или петък също се разрешава приемането на риба.

Източник: Архимандрит СИМЕОН КУТСА – ЦЪРКОВНИЯТ ПОСТ. КОГА, ЗАЩО И КАК ДА ПОСТИМ.

За Ангел Карадаков

Виж още

Как да използваме броеницата за молитва?

Броениците са използвани още от дълбока древност като помощно средство за молитва. Те са и ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *