Начало / За Вярата / разкази / Не меси хляб в неделя.

Не меси хляб в неделя.

Покойната сестра Ранджия от село Велика Сугубина, майка на покойния монах Митрофан от Хилендар, разказа как една неделя отишла на гости у свои роднини в село Слатина.
Домакинята, за да нагости по-добре своята роднина, решила да омеси погача. На Ранджия, която била благочестива жена, Бог отворил духовните очи и тя видяла как изпод ръцете на нейната роднина в тестото се влачи жива змия. Тя гледала изумено и просто не вярвала на очите си.

Спомнила си, че това е последица от греха, че такава работа се върши в неделя, и чакала какво ще се случи накрая. След като била омесена, погачата била сложена в пещта да се изпече. През това време сложили обяд и когато погачата била изпечена, я разчупили и раздали по парче на всички, които присъствали на обяда. Сега Ранджия във всяко парче от печената погача видяла змия, а в парчето на домакинята – главата на змията. Тя не искала да вкуси от своето парче погача, а поискала от вчерашния хляб, докато всички присъстващи изяли своите парчета с удоволствие.
* * *
Всеки грях, и насън, и наяве, се явява във вид на змия, защото всъщност произлиза от онази проклета змия, която примамва целия свят в прегръдките си. И с всичко, което приготвяме за ядене в неделя, всъщност ядем змии в този свят, а те ще ни ядат там, когато отидем при тях в ада.
Това важи и за жените, които точат кори в неделя, или правят нещо от тесто. Неделята и празниците ни освобождават от всяка телесна работа, и ни заповядват да се молим на Бога, да четем за Бога, да пеем за Бога и да извършим някое добро дело в името на Бога.

Автор: Схиархимандрит Гаврило Димитриевич

Превод от Сръбски: Татяна Филева

За Ангел Карадаков

Виж още

Блажената Олга от Аляска и нейният съпруг, о. Николай

Миналия път разказахме за блажената Олга, благодарение на която Бог се прославил из земите на ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *