Начало / За Вярата / разкази / Не меси хляб в неделя.

Не меси хляб в неделя.

Покойната сестра Ранджия от село Велика Сугубина, майка на покойния монах Митрофан от Хилендар, разказа как една неделя отишла на гости у свои роднини в село Слатина.
Домакинята, за да нагости по-добре своята роднина, решила да омеси погача. На Ранджия, която била благочестива жена, Бог отворил духовните очи и тя видяла как изпод ръцете на нейната роднина в тестото се влачи жива змия. Тя гледала изумено и просто не вярвала на очите си.

Спомнила си, че това е последица от греха, че такава работа се върши в неделя, и чакала какво ще се случи накрая. След като била омесена, погачата била сложена в пещта да се изпече. През това време сложили обяд и когато погачата била изпечена, я разчупили и раздали по парче на всички, които присъствали на обяда. Сега Ранджия във всяко парче от печената погача видяла змия, а в парчето на домакинята – главата на змията. Тя не искала да вкуси от своето парче погача, а поискала от вчерашния хляб, докато всички присъстващи изяли своите парчета с удоволствие.
* * *
Всеки грях, и насън, и наяве, се явява във вид на змия, защото всъщност произлиза от онази проклета змия, която примамва целия свят в прегръдките си. И с всичко, което приготвяме за ядене в неделя, всъщност ядем змии в този свят, а те ще ни ядат там, когато отидем при тях в ада.
Това важи и за жените, които точат кори в неделя, или правят нещо от тесто. Неделята и празниците ни освобождават от всяка телесна работа, и ни заповядват да се молим на Бога, да четем за Бога, да пеем за Бога и да извършим някое добро дело в името на Бога.

Автор: Схиархимандрит Гаврило Димитриевич

Превод от Сръбски: Татяна Филева

За Ангел Карадаков

Виж още

Моят дядо Назарий

Вървяха по стръмната пътека хванати за ръка – млади, енергични и пълни с мечти. Сърцата ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *