Начало / Интереси / беседи / Митрополит Серафим: Няма грях, който да не ни заробва.

Митрополит Серафим: Няма грях, който да не ни заробва.

ОБРЪЩЕНИЕ НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ 
 
По повод Международния ден за борба с наркоманията
 
Най-ценното, с което Бог е надарил човека е свободата на волята, която му дава възможност свободно и самостоятелно да избере своя житейски път. Господ Иисус Христос, Който е „пътят и истината и животът” (Иоан 14:6), като знае колко слаба и немощна е човешката природа, всячески се стреми да ни окуражи, напъти и помогне в този наш избор. Той ни призовава да познаем истината, защото: „истината ще ви направи свободни” (Иоан 8:32). Предупреждава ни, че „всеки, който прави грях, роб е на греха” (Иоан 8:34). Няма грях, който да не води до някаква степен на зависимост. Няма грях, който да не ни заробва. Няма грях, който да не ни отдалечава от Бога и нашите ближни. Ако съзнателно и доброволно се поддаваме на греха, то ние съзнателно и доброволно се отказваме от свободата, с която Бог ни е надарил. 

 
Употребата на наркотични вещества поражда зависимост, която е истинско и реално духовно и телесно робство, от което страдат не само самите зависими, но и техните най-близки роднини и приятели. Тя е не само физически, но и духовен проблем, защото е тежък грях. Но грехът не е само на тези, които по някакви причини са се поддали и са станали зависими. По-голямата вина и отговорност е на онези, които работят за разпространението на тези наркотични вещества, с което допринасят за унищожаването на най-ценния и прекрасен Божи дар – живота!
 
Нека бъдем хора с будна гражданска съвест и да работим, според силите и възможностите си, за да ограничим разпространението на тези унищожаващи човека вещества. 
Да съдействаме със загриженост и любов на тези, които се борят да се освободят от погубващата ги зависимост, защото слаба е човешката воля и немощни са човешките сили. Но нашата надежда са думите на Христовия апостол: „Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява” (Фил. 4:13). Да ги подкрепим и им дадем възможност за нов живот. Човек в своята борба никога не е сам. Христос – нашият Господ и Спасител, е редом с нас. Той ни окуражава. Той ни подкрепя. 
Той ни спасява!
 
Призоваваме в молитва Божията всемогъща десница да закриля и пази всички и най-вече младежите и децата на България, които са най-податливи на нападенията на врага на човешкото спасение.
 
Източник: Неврокопска св. Митрополия. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *