Начало / Интервюта / Свещеник Васил Василев: „Лошите събития, които днес се случват в Европа се дължат на греха и отсъствието на Божия мир.“

Свещеник Васил Василев: „Лошите събития, които днес се случват в Европа се дължат на греха и отсъствието на Божия мир.“

Роден е на 20. 08. 1977г. в гр. Шумен. Висшето си образование завършва през 2000 г. във ШУ „ еп . Константин Преславски”, гр. Шумен с магистърска степен Теолог/богослов/. Семеен е  с две деца – момиченца и достойна съпруга – Презвитера Елена. На 27. 07. 2003г. е ръкоположен от приснопаметния Св. Варенски и Великопреславски Митрополит д-р КИРИЛ за дякон във храм „Св. Атанасий” , гр Варна. На 30 .01. 2004 г. е ръкоположен за свещеник от същия Владика в храм ” Св. Три Светители”, гр. Шумен. По настоящем е енорийски свещеник в гр. Шумен при храм”Св. Три Светители” и Председател на църковните настоятелства и храмове във селата: П. Волов, Върбак, Каменяк, Радко Димитриево, Вехтово, кв. Мътница и съседните без храмове. В периода 2009 – 2012 г. с благословението на приснопаметния и блаженопочинал митрополит Кирил  е автор и водещ на православно-християнското предаване „Таворска Светлина“ излъчващо се в Шумен и духовната околия по 6 tv. Това на кратко е житие-битието на свещеник Васил Василев от Шумен. С него си говорим за мира и войната, за молитвите и християните, духовния живот и за духовния мир, който ни остави Христос.
– На всяко богослужение свещеникът приканва хората, като казва: „С мир на Господа да се помолим“. Какъв мир ни приканва Църквата да имаме към какъв мир да се стремим?

– В началото на разговора първо бих искал да Ви поздравя за дейността Ви, която е Церкви и Отечеству на ползу. Нека Бог Ви укрепява и изпълва с Дух и Истина, за да се справяте и помагате на людете да намерят Бога и Църквата Му.
 На всяко богослужение и особено на Св. Литургия свещениците приканват на ектениите „С мир на Господа да се помолим”, защото към Божия мир трябва да се стремим. Ние станахме едно цяло с Христос и поради това Христос, Който е Глава на Църквата, е нашият Мир. Богочовекът съчета и умиротвори човешката природа с Бог – Отец  и със Себе Си. Затова, „като дойде, благовести мир на вас, далечни и близки, защото чрез Него и едните, и другите имаме достъп при Отца в единия Дух“. Христос е „нашият мир“ (Ефес. 2:14), защото събра човека с Бога и предостави възможност на всеки един от нас да придобива лично реално общение с Бога и с човеците, и по този начин да придаде истински смисъл на своя личен живот. Мирът на Бога привежда в единна цялост самата човешка душа и оттам я отвежда към единството. Разбира се, чрез Божието мирно действие се достига и единението на човеците, особено в Тялото Христово, което е Църквата. С човешки дадености не може да бъде достигнат мирът между човеците, защото всеки си има собствено виждане и идеология, и страсти, особено онази на любовта, която „търси своето“, и ще гледа да налага своята идеология. Затова казваме, че Божият мир е онзи, който обединява света и го направлява.
Само този, който има душевен  мир  е истински свободен.
Да пребъде Божият Мир и да изгрее Божията Радост и Божието Веселие в нашите сърца. Така започват ектениите, защото за да чуе Бог молитвата ни и тя да е действена, то трябва първом да имаме мир, без мир,молитвата ни не е богоугодна. Св. Серафим Саровски казва: „Синко придобий мирен дух и хиляди около теб ще се спасят”.
– Виждаме напоследък много лоши събития се случват в Европа, войната в Украйна, избиването на толкова много хора, наводнения, бедствия, всичко това на какво се дължи?

– Лошите събития, които днес се случват в Европа, войната в Украйна, избиването на толкова много хора, наводнения, бедствия, всичко това се дължи на греха и отсъствието на Божия мир в душите ни. Егоизмът и самолюбието са на първо място. Днес повече от всякога  т.н велики сили се покланят и почитат  бог мамона. Войните, както в миналото, така и сега, са подклаждани, разбира се, от бесовски сили, чрез  човешкото богоотстъпничество. Именно грехът на богоотстъпничеството е в основата на тази криза, а Бог я допуска, та да отрезви хората и те да се покаят, да се върнат при Него.  Друга причина е, че човекът днес се прекланя пред своя разум и само  от него черпи цялата си себепрослава. Европейският либерален  хуманизъм е изпълнил своята мисия: създал е новият човек, човек без Бог и душа. Св. Иустин Попович в „Православието като философия на живота” казва:” Фабрика за роботи, ето в какво се е превърнала Европа от Ренесанса до днес. А роботът е най-ощетеният тип човек. Който има очи да види, може да види – на тази планета не е имало по-беден, по-уродлив и по-нечовечен човек от европейския робот. Срам и позор, вечен срам и позор за Европа, това е нейният „нов човек“, човек без Бог и душа, човек-робот.
Тъй като е „убил” Бога и душата в себе си, европейският човек вече няколко десетилетия върши бавно самоубийство. Защото самоубийството е неизменен спътник на богоубийството… Просветата без Бога е въвлекла Европа в такъв мрак, в какъвто нито един континент не е попадал. В този мрак никой никого не разпознава, никой никого не признава за брат…”
Войната в Украйна е война на ценности – тези на новия глобален, световен, тотален и авторитарен ред и тези на православието !
– Забравили ли са хората за Бога? Търсят ли го?

– Човеците  са забравили  Бога, защото се чувстват равни Нему. Или самите себе си имат за богове. Присвоили са си правото да устройват света по свой си начин, да се разпореждат с живота и смъртта на милиони себеподобни. Човек не може, не бива, няма право да престъпва определени граници, поставени от Бога и от морала. Технологическата мощ, подхранваща нашите илюзии  трябва да влива в ума ни съзнание за нашата отговорност, да ни изпълва с разсъдителност и предпазливост. Една малка обаче група от хора/малкото Христово стадо/ и днес е будната съвест на човешкия род. На това словесно стадо се крепи днес светът и така ще бъде докато злото достигне своя апогей и се яви сина на погибелта – антихриста. Но победата е за Богочовека и Неговата Невеста – Църквата !

– Христос ни казва в Евангелието, че Той ни дава мир не както светът дава, какъв е този мир?

– Мирът Христов е онова пълно душевно спокойствие, което човек запазва при най-добрите, както и при най-лошите за него обстоятелства, и в което винаги намира най-здравата опора и най-доброто насърчаване за нова деятелност, за нова борба против собствените свои страсти и слабости, така и против всичко, което е насочено срещу правдата, истината и общото добро. С други думи, мирът Христов не е нищо друго освен дълбокото съзнание на своята правота, чистата съвест, честната деятелност и произхождащото от всичко това пълно душевно спокойствие. Светският мир е онова „душевно спокойствие”,което ние се домогваме да намерим и мислим, че ще намерим в удовлетворението на своите лични прищевки и наклонности, на своите страсти: на егоизма си, на славолюбието си, властолюбието си, користолюбието си, както и в онези удоволствия, които ласкаят страстите ни, слабостите ни. В богатството, в разкоша, в чиновете и добрите служби, в почестите и славата, във властта и в първенството, в надмощието над другите. Христовия мир ни води до блаженство, а светския мир ни води до душевно страдание и угризения на съвестта ни!


– На друго място пък виждаме, че Бог казва, че е дошъл, въплътил се е на земята, за да донесе меч. Как ги тълкува тези думи Църквата?

– „Не мислете, че дойдох да донеса мир на земята; не мир дойдох да донеса, а меч.” С това Господ иска да каже, че не е дошъл да примири истината и лъжата, мъдростта и глупостта, доброто и злото, правдата и насилието,скотството и човечността, невинността и разврата, Бога и мамона,  а че е донесъл меч, за да разсече и отдели едното от другото, за да не се смесват. С меча на истината или с меча на Божието слово, което е едно и също, защото истината е словото Божие и словото Божие е истина. Апостол Павел съветва: „Вземете духовния меч, който е Божието слово”. Защото ако синът последва Христос, а бащата остане в мрака на лъжата, мечът на истината ще ги разлъчи. Истината е по-мила от бащата. И ако дъщерята последва Христос, а майката упорства в отричането на Христос, какво единство може да има тук?
Бог дава своя небесен мир като някакъв божествен балсам на онези, които искрено вярват в Него. Но Той не е дошъл, за да установи мир между синовете на светлината и синовете на мрака. Мир между доброто и злото, светлината и мрака – не може да има. Христос е сам Този, Който определя кое е добро и кое лошо. Кое е светлина и кое тъмнина!

 – Какво е душевен мир и какво е светски мир и можем ли да говорим за такъв въобще, ако да, каква е разликата между двата мира?

– Всичко това, което съхранява нашите емоции, чувства, мисли и съответните реакции – наричаме вътрешен свят. Вътрешният свят пази и съхранява нашата душа. Душата на човека е ядрото на душевния мир. Постигането му се получава, когато човек намери баланс между външен и вътрешен свят. Вътрешният мир е богатство, за което всеки мечтае. Не случайно наричаме хората, които излъчват спокойствие – добронамерени. Именно това ги кара да бъдат добри, защото са постигнали вътрешния мир.
Светския мир е илюзорен сам по себе си и имитация на истинския душевен мир!
Когато човеците придобият душевен мир в Единия Бог и всеки човек сам в себе си го постигне, само тогава може да има и траен истински световен мир.Това ще се постигне при Второто Христово пришествие, когато ще обитава правда след пакибитието на новата земя и новото небе!

– Пожелайте нещо на нашите читатели.
Пожелавам на Вашите читатели с отворени и чисти сърца и с одухотворен ум да възприемат това, което Вие с много любов им предоставяте! Обичайте доброто и бъдете богоносци и свидетели на Христа в този свят, преди всичко с личен пример!
За много години !Със свещеник Васил Василев разговаря Ангел Карадаков. Снимките са взети от личния профил на Свещеник Васил Василев във facebook.

За Ангел Карадаков

Виж още

Прот. Антоний Милушев: Да се смиряваме не само по празници

На Велики Петък, когато отново отправяме поглед към разпнатия Христос и си спомняме за Неговите ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *