Начало / Новини / Рожденият ден на Църквата – Петдесетница.

Рожденият ден на Църквата – Петдесетница.

На петдесетия ден от Възкресение Христово Църквата отбелязва деня, в който Св. Дух във вид на огнени езици слязъл над апостолите, а след това събитие те започнали да проповядват живото Слово на Живия и Истинен Бог. 
На днешния ден Св. Божествена Литургия в Патриаршеския Храм-паметник „Св. Александър Невски“ бе предстоявана от негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, в съслужие с него бяха Тивериополски епископ Тихон, председател на Храм-Паметника „Св. Александър Невски“, Браницки епископ Григорий виракии на Софийския Митрополит, Маркианополски епископ Константин, Архимандрит Дионисий, началник на отдел „Богослужебен “ към Св. Синод, както  и храмовото духовенство. Песнопенията на св. Литургия бяха изпълнени от хорът при храма с диригент доц. Димитър Димитров. 
В края на св. Литургия и вечернята, Негово Светейшество пожела на събралите се християни още дълги години да се срещат в Божия дом на петдесетница. „Честит празник, за много години!“, с тези думи завърши словото си Патриарх Неофит.
От днес по всички храмове в Православния свят започва да се казва и молитвата отправена към Св. Дух, която от Пасха до Петдесетница не се казва. На този ден в храмовете в страната се раздава и орехова шума, осветена от духовниците, която напомня за огнените езици слезли над апостолите в петдесетия ден от Славното Христово Възкресение.  Снимки: Теодор Аврамов 

За Ангел Карадаков

Виж още

Празник на Светия Дух

С тържествени служби православната църква чества деня на Светия Дух. Празникът е подвижен и винаги се пада ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *